35000 daru már megérkezett a Hortobágyra, október közepére számuk 100 ezerre nőhet

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a csapatok létszámát jól meg tudják becsülni

írta a civishir.hu a Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatójára hivatkozva.

Rohamosan nő a számuk

Az elmúlt 5 év adatait tekintve az idei számok jóval meghaladják a korábbiakat, a tavalyinak éppen közel a dupláját mutatják. Míg tavaly szeptember közepén 18 ezer madarat számoltak a szakemberek, idén majd 35 ezerre tehető a darvak száma.

Az eddigi rekordot 2018. október 8-án mérték, akkor 160240 darut számoltak össze. Augusztus-szeptember fordulóján az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával kezdődik a darvak vonulása, a madarak innentől érkeznek nagy csapatokban a Hortobágyra, amely az egyik legjelentősebb pihenőhelyük Európában

írja a Sokszínű Vidék.

Ljasuk Dimitry független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember. Elsősorban rövidfilmjeiről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert alkotó frissnek számít a filmes szakmában. Magát inkább kezdő filmesnek tartja.

Ljasuk Dimitry megcsinálta azt, amire sokan gondolunk, amit sokan eltervezünk, amire mindannyian vágyunk, de valamiért nem voltunk elég bátrak, hogy végre is hajtsuk. Körbenézett az országban, talált egy szívének kedves témát, beleásta magát, élére állt, és még hírnevet is szerzett magának.

A nemzetközi sikert és ismertséget a 13. filmje a Tisza nevében hozta meg, amelyben négy országon át követi a Tisza útját, szennyezését Kárpátaljától a Fekete-tengerig, és amelyben még Ukrajna elnökét is megszólítja.

Sok év kellett, hogy rájöjjek: a Tisza-tó kincseinek megmutatása, védelmezése és rajta keresztül a környezet óvása a feladatom. Azért kezdtem el filmezni, hogy újra összehozzam az embert a természettel.

A daru vonulásról is készített kisfilmet, melyet közkinccsé tett egy videómegosztón, hogy mindenki átélhesse a csodát, ahogy ez a jelenség magával ragad.

Ezt a kisfilmet azért készítettem önkéntesen, hogy bemutassam a darvak vonulását a mesés Hortobágyon úgy, ahogy én látom.

Képek: Sokszínű Vidék