A szeptemberi könyvajánlómmal egy kicsit a halloween-i hangulat is talán sok embert megtalál és nekem pont ez a célom. Nem mást hoztam, mint Stacey Halls Familiárisok című kötetét.
Ha csak a fülszöveget olvasom, akkor is érdekesnek találnám a történetet, de ez a regény a csodaszép borítójával egyszerűen bárkit elvarázsol. Persze mindig benne van a pakliban, hogy a csodás külső csak álca, és a tartalom jócskán alulmarad a borítóval szemben, de ezzel a könyvvel ez nem így volt.

A történet

A történet a 17. századi Angliában játszódik. Főhősnőnk Fleetwood Shuttlewort, a festői lancasteri birtok, Gawthorpe Hall úrnője. Abban az időben a nőknek csak egy igazán fontos dolga volt, örököst szülni a férjüknek. Ez Fleetwooddal sincs másképp, férje Richard már kétségbeesetten vágyik egy gyerekre.
A lány még csak 17 éves, de már három vetélésen van túl. A korábbi veszteségek nagyon megviselték, s ahogy telnek a hetek, egyre inkább az látszik a testén, hogy nem lesz képes kihordani a babát, de az is elképzelhető, hogy nem éli túl a szülést.
Amikor egy furcsa találkozás alkalmával a lány megismeri Alice Greyt, bizalmába fogadja, és megkéri, hogy legyen a bábája. Alice képes megnyugtatni a fiatal úrnőt, jól ismeri a gyógynövényeket, és a terhességgel járó panaszokra is remek gyógymódokat tud. A két nő között  kialakul egy erős kötelék, s lassan barátok lesznek.
Az országot ekkortájt felbolydítják a boszorkányüldözések és a boszorkányperek, s amikor a család barátja, az egykori főszolgabíró Roger Nowell azt veszi a fejébe, hogy leszámol a fekete mágiával és minden boszorkányt kivégeztet a környéken. Egy kislány vallomása alapján 10 embert ítélnek kötél általi halálra és Alice élete is veszélybe kerül. Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse barátnőjét, de először is döntő bizonyítékot kell találnia. De az idő ketyeg és sietnie kell, különben túl késő lesz.

Igaz történeteken alapul

Különleges, hogy az írónő vegyíti a megtörtént eseményeket a fikcióval. 1612-ben tényleg volt egy pendle-i boszorkányper, ahol egy gyerek vallomása alapján halálra ítéltek 10 nőt. Stacey Halls ebben a megyében nőtt fel, így már elég fiatalon megismerhette a történetet. Nem hagyta nyugodni a gondolat, ezért összegyűjtött róla minden létező információt, és Fleetwood Shuttlewort úrnő szemén keresztül bemutatja nekünk, milyen lehetett az élet a 17. századi Angliában. Sok mindent megtudhatunk az akkoriban élő nők helyzetéről, szokásaikról, természethez fűződő viszonyukról. De megismerhetünk különböző hiedelmeket is, melyek többsége nekem teljesen új volt.  A címben szereplő familiáris kifejezés is ilyen, mely azon boszorkányok átfogó neve, akik képesek felvenni egy állat alakját.

Közel érezhetjük magunkhoz őket

A történetben szereplő karakterek túlnyomó többsége valóban élt, de azt nem tudni, volt-e bármi közük egymáshoz, találkozhattak-e egyáltalán. Érdekes volt megismerni őket, és végigkövetni a fejlődésüket. Fleetwood a történet elején még csak egy nyughatatlan gyerek, aki szeret lovagolni, kirándulni, csatangolni a kutyájával és ruhákat vásárolni. Képtelen úrnőként viselkedni, még nem tudja, hogyan kell egy háztartást vezetni. Sokszor bizonytalan, s emiatt a személyzet sem tiszteli eléggé. Ám ahogy egyre inkább sodródunk az eseményekkel, a szemünk láttára válik erős, független nővé, aki igencsak képes meglepni a körülötte élőket.
Alice alakja sokkal titokzatosabb, körbelengi némi misztikum is. Bár ért a gyógynövényekhez, és van néhány praktikája a betegségek ellen, könnyű célponttá válik a boszorkányüldözőknek.

Kinek ajánlom?

Azt gondolom, a Familiárisok egy igen figyelemreméltó és igényes regény; jól átgondolt, aprólékosan kidolgozott történet. Ez egy olyan könyv, amely nem kifejezetten a boszorkányságról szól, hanem sokkal inkább a női bátorságról és a kitartásról.
Tökéletes választás, ha némi misztikumra vágysz, vagy ha érdekel, milyen lehetett a nők helyzete az 1600-as években.

 

Kép: fyvone.hu