Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Ingyen napelemet szeretnél? Egy kicsit még várni kell

A tervezetthez képest később, december 6-án indul az a program, amely az alacsony jövedelmű háztartásoknak nyújt segítséget a napelemes rendszerek telepítésében, illetve a fűtéskorszerűsítési munkálatokban. A mintegy 200 milliárd forintos kerettel a becslések alapján nagyjából 35 ezer otthont támogathat a kormány.

A tisztajovo.hu információi szerint a pályázaton olyanok indulhatnak, akik a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonjoggal és állandó lakcímmel rendelkeznek. A támogatás feltétele, hogy az adott háztartásban a 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 forint közé essen – a kalkulálás során az eltartottakkal, így a gyermekekkel is számolni kell. Ugyanaz a személy egyetlen ingatlannal kapcsolódhat be a programban, ugyanazon otthonra pedig csak egy támogatás kérhető.

A kiírásban tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létrehozásával; valamint napelemes rendszer kiépítésével, nyílászárók cseréjével, tárolókapacitás létesítésével, illetve fűtési és használati melegvíz-előállító rendszerek elektromossá tételével lehet részt venni. A támogatás az anyagköltségre, a munkadíjra, a beruházáshoz kapcsolódó tervezésre és engedélyezésre, valamint az energetikai tanúsítványokra mind igényelhető lesz, ugyanakkor a saját beszerzésű anyagköltségek és a saját kivitelezésű beruházások esetében nem jár pénz. 

Az első ütem 2021. december 6-án kezdődik majd Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, valamint Zala megyében. Pályázni csak elektronikusan, az online kitöltő program segítségével lehet, amihez először a www.palyazat.gov.hu oldalon szükséges regisztrálni. A kérelmeket a benyújtás sorrendjében dolgozzák fel, a kiértékelés műszaki, energetikai és pénzügyi szempontok révén zajlik majd.