Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Sport

Irány Moszkva és az Európa Bajnokság Szekeres Zsoltnak

Harminc kilométer evezés, nyolc kör. Ebből hétszer 150 métert a nehéz és hosszú kajakkal futva kell teljesíteni. Szekeres Zsolt így a felnőttek között hatodik, az U23-as korosztályban második lett a győri válogatón. Következő állomása a moszkvai Európa Bajnokság, ahova sikeresen kvalifikálta magát. A kajakos sikere, a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület elmúlt tíz éve és a folyamatban lévő Sió-projekt ráirányította a város figyelmét a sportágra. Beért a munka gyümölcse. Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere a polgármesteri hivatalban köszöntötte az eredményes versenyzőt.

Zsolt derűs, mindeközben határozott személyiség. Nem csak a sportnak köszönhetően jó kiállású, és nem az a típus, aki könnyen feladja. 12 éves kajakos tapasztalattal a háta mögött már mások útját is egyengeti. Szerény, egy élsportolóhoz képest talán túlságosan is. Kiderült, a súlyzókon és az evezőlapátokon túl a szavakkal is jól bánik. Őszintén, manírok nélkül beszél magáról.

"Eddig nem voltak száz százalékosan kiemelt eredményeim. Az országban mindig a legjobbak között voltam, viszont azt a szintet nem ugrottam meg, hogy a nemzetközi mezőnybe is odakerüljek."

Tavaly már egyszer sikerült ugyanez bravúr. A világjárvány viszont útját állta az akkori Európa Bajnokságnak, amit épp Győrben rendeztek volna. A versenyt törölték. A sportoló újra próbálkozott és a bámulatos siker ismét összejött.

"Moszkvára nagyon nagy erőkkel készülök. Amikor Győrből hazaérkeztem, már hétfőn elkezdtem a felkészülést napi kettő edzéssel."

Már csak öt hetük van hátra a bajnokságig. A lényeg, hogy innentől kezdve három héten keresztül tartani tudják a formáját. Az utolsó két hét az igazi felkészülésé, hogy a végső megmérettetésen a legjobb formáját hozhassa. Hogy mi az, amit a legnehezebbnek tart, arra azt válaszolja, hogy komoly ügyességet és taktikázást igényel a futószakaszokat megfelelően teljesíteni. Nem lehet hibázni. A hajóból való ki- és beszállás komoly rizikófaktor a versenyzőknek. Aki itt ront, sok időt veszít.

A szövetség negyedik és nyolcadik közötti helyet vár tőle. A versenyzés mellett edzői pályafutására is koncentrál. Két csoportot visz az egyesületen belül.

Dzsúdó után kajak

A sportot dzsúdóval kezdte. Miután két-három év után abbamaradt, Domboriban látott meg egy kajak edzést. A véletlenek összjátéka, hogy Jámbor Attilának akkor ért véget versenyzői pályafutása és döntött úgy, hogy létrehoz egy kajak-kenu egyesületet. Zsoltot a természet, a víz és a sport szeretete fogta meg. Az első edzésen és azóta is ott van.

"Nem akarok dicsekedni, emögött rengeteg munka van, hogy most ide eljutottam."

Hosszú idő óta küzd. Nem sikerült az országos szintnél előrébb lépnie. Az Európa Bajnoksággal lehetőséget kapott, hogy új keretek között próbálja ki magát.

"Reménykedek, hogy sikerül összehoznom. A nemzetközi mezőny rendkívül erős."

Ács Rezső polgármester a beszélgetés végéhez közeledve ajándékcsomagot nyújtott át Szekeres Zsoltnak. Teljesítményéhez és az elmúlt időszak szekszárdi sportsikereihez a következőket fűzte:

"Aki szekszárdi színekben versenyez, az bárhol a világban, ha Magyarországról részt vesz, a város hírnevét viszi és öregbíti. Zsolt a jó példa arra, hogy fiatal tehetségként nem kell mindig elmenni a városból. Itt is megvannak a feltételek ahhoz, hogy valaki kihozza magából a maximumot."

Jó felkészülést, hajrá Zsolt, hajrá Szekszárd!

Fotók: Szilasi Szabolcs