Kezdőlap ALISCA Alisca - Kultúra

Grábóc – Tolna megye rejtett kincse

A betoppanó hidegfront előtti utolsó napsugarak egy aprócska Tolna megyei község kilátójából. A helyszín Grábóc. Bonyhádtól kilenc, Szálkától három, Mőcsénytől öt és Cikótól hét kilométerre. Mindössze 177 lelket számlál. Kilátójának gyakori vendégei vagyunk, ahonnan általában ilyen romantikus látkép fogadja a nézelődőket. Mindehhez nem árt a jó időzítés. A Mária-kilátó a település legmagasabb dobjára épült.

Átjárja a szellem

A községbe vezető íves kis útra a festői környezetben található Nagyboldogasszony katolikus templom hívja fel elsőként a figyelmet. Negyed évszada épült, bár több forrás más dátumot jelöl meg. Grábóc szakrális hely, érződik a hangulatán. Közel van, mégis mindentől távol – lélekben. Bizonyítéka még a faluban található szerb ortodox templom és a hozzátartózó kolostor. 1980-ban teljesen restaurálták. Látogatható, ám kérik az érdeklődőket, hogy látogatási igényüket jelezzék előre.

Grábóc és a Dél-dunántúli Kéktúra

Az elfáradó turistákat a dombon tűzrakóhely és padok várják. Aki gondolkodásra, merengésre vagy csak egy kis pihenésre vágyik, garantáltan az egyik legjobb helyen jár.