A világpiacon alig ismert mézfajta, a legtöbb ember nem is tudja, hogy a méhek a vaddohány, más néven selyemfű nektárjából is készítenek különleges aromájú, rendkívüli gyógyhatással bíró mézet. 
Az emberek általában nem ismerik a selyemfű mézet, de aki már hallott róla, az szeretné megkóstolni!

 

 Többnyire csak azokat a mézeket ismerjük, amiket a boltokban kapni: az akácot meg a vegyes virágmézet. A selyemfű mézről is alig hallani, pedig Hungarikumnak számít!

A selyemfű a meténgfélék családjába tartozó selyemkóró növénynemzetség Magyarországon előforduló egyetlen faja. Észak-amerikai eredetű, eredetileg a textilipar számára hozták az országba, agresszíven terjeszkedő évelő gyomnövény. Mézelőként ugyan kiváló („selyemfűméz”, „vaddohányméz”), de az őshonos fajok kiszorításával sok kárt okoz. Özönnövény, irtása törvény alapján kötelező. Hazánkban ennek ellenére hungarikumnak számít a selyemkóróméz, mivel Európában a növény csak nálunk alkot egybefüggő selyemkóró mezőket. Nálunk maradt, de már nem haszonnövényként. Főleg az alföldi homokos talajokon terjed, a Kiskunságban található nagyobb foltokban, amely jó méhlegelőt biztosít és nagyobb mennyiségű igazi selyemfű mézet ad.
Az akác után virágzik, száraz melegben 28-30 fokon nektároz legjobban. Más növényekkel egy időben nem virágzik. Illata erős és jellegzetes, íze enyhén vaníliás, színe víztiszta, vagy enyhén sárgás árnyalatú. Nehezen kristályosodó méz, jó tárolás esetében csak sokára kristályosodik ki. Kifejezetten ajánlott virágpor érzékenyeknek, ugyanis a növénynek nincs pollenje, vele egyidőben pedig kevés pollentartalmú virág nyílik.

A selyemfűnek azonban van egy olyan veszélye, hogy nagyon megtizedeli közben a méhállományt, mert maga a növény nem ad virágport, csak nektárt. Mikor a méheket selyemfűre viszik, a méhcsaládok virágpor ínségben szenvednek, ez a család népességét nagyban visszafogja. Viszont a méhész ilyen veszteségeit a jó minőségű ízletes méz kárpótolja. Ez a jellemzője viszont kedvező a virágporra érzékenyeknek, hiszen a selyemfű méz gyakorlatilag pollenmentes.
Ráadásul, ha a selyemfű – bár nem olyan ültetett növény, mint a repce vagy a facélia – tavasszal, virágzás előtt elfagy, akkor utána már nektárt sem ad annyit. Sokfelé irtják is, mert invazív faj, viszont maga a méze, aminek nagyon jellegzetes íze van, az egyik leghatásosabb természetes gyógyszer a gyulladások ellen. Bármiféle gyulladás van a szervezetben, a selyemfűméz nagyon nagy segítség lehet, ezért is keresik sokan. Igazi unikum ez a mézek között!

Íme, a gyógyhatásai

A selyemfű (vaddohány, selyemkóró) méz különlegesen illatos és jellegzetesen fűszeres ízű méz. Jó tárolási körülmények között későn, csak kétéves korában kristályosodik ki. Színe világos, hasonló az akácéhoz, talán egy árnyalattal sötétebb. Nyers ételek különleges ízesítője. Pollen (virágpor) tartalma alacsony, ezért a méhek nem gyűjtik a virágporát. A selyemfű mézet a világpiacon még nem ismerik, ezért is igazi hungarikum.
Kimagasló mértékben gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó hatású, szervezeterősítő, sebek, fertőzések, égések kezelésére is kiváló.

Mivel fogyasszuk?

Desszertméz, igazi finomság, ezért is leginkább önmagában fogyasszuk! Nyers ételeket különösen jó ízesíteni vele.