Nagy örömünkre a madáretetőket számos színes egyéniség is felkeresi, köztük a tengelic és a meggyvágó is tiszteletét teheti nálunk. Ismerjük meg őket jobban!

Tengelic

A tengelic és a meggyvágó is közeli rokona az erdei pintynek és a fenyőpintynek Mindkét faj állandó madarunk, bár az állományuk egy része rövidtávú vonuló. A tengelicet régebben dekoratív külseje miatt sajnos kalitkamadárnak tartották. A faj 1901-től védett állat hazánkban. Ha egyszer találkozunk egy tengeliccel, onnantól bármikor felismerjük, ugyanis az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. A kifejlett tengelicek apró gyommagvakkal táplálkoznak, de fiókáikat fehérjedúsabb táplálékkal etetik: bogarakat és hernyókat visznek nekik. A tengelicek látogatására bőséges eleségkészlettel kell felkészülnünk, mert ez a kis madár a termetéhez képest sokat eszik.

A vascsőrű meggyvágó

A meggyvágó az egyik legnagyobb hazai pintyfajunk. Leggyakrabban fás-bokros élőhelyeken, ligeterdőkben, gyümölcsösökben és városi parkokban találkozhatunk vele. Elsősorban a galagonya, vadcseresznye, kökény, juhar, és kőris terméseit és rügyeit fogyasztja. Étrendjét hernyókkal teszi változatosabbá, és fiókáit is főként kerti kártevő lepkefajok lárváival táplálja. Részben vonuló madárfaj, így a hazai állomány télen a melegebb éghajlatú területekre vonul, míg az északi populáció hozzánk érkezik a hideg évszakban. A meggyvágó a tengelichez hasonlóan egy rendkívüli megjelenésű, különleges madárfaj.

 

Képek: pixabay.com, picup.hu