A Baranya megyében található Sumony településen mutatták ki egy elhullottan talált nagy lilikből a vírust, mely a madárvonulással hozható összefüggésbe.

Országos érintettség lehet

A vonuló madarak útvonala átszeli az egész országot, így bármelyik ponton előfordulhat. Az elhullott madarat egy halastó környékén találták, mely kedvelt élőhelye az állatoknak, a fertőződés szempontjából pedig igen jelentős mértékű. Ezek a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek a tömeges megjelenés miatt.

Vigyázz állataidra!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki, mely a legveszélyesebbnek tartott influenzaaltípus a kutatók szerint.

Kiemelten fontos az állattartók odafigyelése ebben a helyzetben! Mindenkit kérnek a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentésére. Az állatokat és a takarmányt lehetőleg zárt helyen kell tartani, azok a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen legyenek.

Jelentés a többi ország felé

A madárinfluenza megjelenését más országok felé is jelentik, hogy fel tudjanak készülni az esetleges megbetegedésekre. Hazai szigorításokra egyenlőre nem kell számítani, de a szakemberek folyamatosan figyelik a járványügyi helyzetet. Indokolt esetben az országos főállatorvos az aktuálisan érvényes intézkedéseken túl szigorúbb előírások bevezetéséről dönt.