A pezsgő a világon mindenhol ugyanazt jelenti: az eleganciát, a kifinomultságot, a különlegességet – így az ünnepek, a születésnapok, az esküvők és a családi események állandó szereplője.

Statisztikailag egy fő körülbelül 1,2 liter pezsgőt iszik meg egy évben

Sok más termékkel együtt a hazai pezsgőfogyasztásra is jellemző a szezonalitás, a pezsgők közel 60%-a a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy. A hazai pezsgőfogyasztás a koronavírus-járvány miatt 2020-ban 9%-os csökkenést mutatott a megelőző évhez képest, viszont az előzetes adatok alapján 2021-ben már nem esett tovább a fogyasztás. Ez a mennyiség számszerűsítve körülbelül 1,2 liter egy főre jutó éves fogyasztást jelent, a fajlagos érték magában foglalja a pezsgőkön kívül a habzó, gyöngyöző és a csendes borokat is.

Az utóbbi években a fogyasztói igények a minőségi pezsgők irányába mozdultak el, így nemcsak a tradicionális pezsgőmárkák magasabb árkategóriájú termékeiben, hanem a piacvezető olasz és német pezsgők keresletében is volt növekedés.

Egyre népszerűbbek az újvilági pezsgők

Mindenképp érdemes beszélni az újvilági pezsgők terjedéséről is, hiszen a borokhoz hasonlóan a pezsgők piacán is teret követelnek maguknak, élen az amerikai borvidékek termékeivel, mint a kaliforniai Napa-völgy, valamint Washington és Oregon állam pezsgőivel, amivel az USA már az 5. legnagyobb pezsgő-előállító a világon.

 

Kép: pixabay.com