0:00
/
Itt az aratás vége

Befejeződtek az aratási munkák Tolna megyében. A száraz idő egyedül a betakarítást segítette kedvezően.

Nem lett olyan rossz a termés, mint amilyenre számítottak

A téli aszályos időjárás miatt rosszabb eredményeket vártak, de végül megyei átlag vonatkozásában egy jó közepes termést hozott az idei év, viszont azt fontos megjegyezni, hogy minden növénykultúrában rendkívül szórnak a terméseredmények attól függően, hogy milyen a talaj minősége, vagy mennyi csapadék érkezett az adott területre.

A klímaváltozás hatásai nagyon drasztikusan érződnek, kevesebb lett, és rendkívül hektikussá vált a csapadék eloszlása.

A búza betakarítása 43 645 hektáron zajlott. A megyei átlag 6,6 t/ha. A gyengébb termőképességű aszály sújtotta területeken, a május 25-i jégveréssel érintett területeken, valamint a megye keleti és déli részein realizáltak a gazdák leggyengébb terméseredményeket. A búza nagy részt jó a minőségű, 14-15 % a fehérje és 30-32-es a sikértartalom, ami étkezési búza kategória, de a gyengébb talajokról csak takarmány búzák kerültek le.

Az aszály elvette a reményeket

A tavasz közepe, nyár elejei csapadék még reményt adott egy jó kukoricaterméshez, de a 3 hete tartó forróság véget vetett ezeknek a reményeknek. Sokan a silózáson gondolkodnak. Idén egész biztosan a megszokottól korábban fog elkezdődni az aratás kb. 2 héttel.