Pénteken kora este Szekszárdon és környékén hatalmas jégeső károsította meg a szőlősgazdákat. A jégszemek mérete a borsó nagyságútól a meggy nagyságúig terjedt. Ahol több levél takarta a termést, ott kevesebb kárt szenvedett a szőlő, ám ahol közvetlenül érte a jég, ott jelentős károk keletkeztek. 

Milyen sérülést okoz a jég?

A jégesők okozta károk közül legrosszabb a termést érő mechanikai sérülés, illetve az ennek következtében fellépő fertőzések, melyek a sebzéseken keresztül fertőzik a termést, a leveleket és hajtásokat. A termés eladhatatlanná válik vagy jóval gyengébb minőségű lesz. A növény levelén és szárán keletkezett sebek kiváló táptalajt biztosítanak a gombák számára, éppen ezért a növénynek segíteni kell a regenerálódások elősegítésében, és a kórokozók távoltartásában.

„Az előzetes adatok szerint 21 helyről érkezett jégkárbejelentés hazánkban a pénteki zivatarok nyomán.”

– közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kármentés fontossága

Leglényegesebb teendő a káreset után, hogy a sebzéseket minél hamarabb lezárjuk réz hatóanyagú szerekkel (rézhidroxid, rézoxiklorid), a stressz hatás csökkentésére növénykondícionáló készítmény alkalmazásával van lehetőség. 

„Legfontosabb most a bogyókon keletkezett sebek mielőbbi begyógyítása.”

– emelte ki Dr. Bodri István.

A jégeső-elhárítás Magyarországon

1991-ben megalakult az alacsonyabb költségekkel járó talajgenerátoros módszert alkalmazó NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés, amelynek tevékenysége Baranya-, Somogy- és Tolna megyére terjed ki. Évente általában 40–50 beavatkozásra kerül sor, de még így is elkerülhetetlen, hogy károk keletkezzenek a termésben, legfőképp a szupercellák kialakulása miatt, melyek ellen ez a kifinomult technológia sem tud kellő védelmet biztosítani.