Szekszárdon, az utcán sétálva sok futó emberrel találkozom. Megszoktam a látványukat, már hozzá tartozik a mindennapok történéseihez. Télen hosszú melegítő, nyáron rövid futónadrág, általában ujjatlan póló. Mostanában azonban egy újabb hóbort terjed, amit nem tudok hova tenni: 

A legnagyobb hőségben tetőtől talpig felöltözve futnak a fogyás égisze alatt!

Felmerül bennem a kérdés: vajon mennyire jó ez a szervezetnek? Vajon tényleg segít a fogyásban?
Kicsit utána jártam a témának, mert fogyni mindenki szeretne, ki kevesebbet, ki többet, de nem mindegy milyen módszert választunk, mennyire terheli le a szervezetet.

Vizi András sportorvos, edző véleménye szerint:

„Semmi értelme a hőségben, a legnagyobb nyári melegben tetőtől talpig több réteg ruhában futni azért, mert fogyni akarsz.”

Komoly bajt is okozhat

Ez a nagy mennyiségű ionvesztés a legjobb esetben csak izomgörcsöt okoz, rossz esetben azonban károsodhat a vese, vagy kialakulhat szívritmuszavar is. A zsírégetés nem attól jön létre, hogy 40 fokban tetőtől talpig beöltözünk és izzadunk, hanem ugyan úgy megvalósul félmeztelen futásnál is egy alacsony, aerob pulzustartományban. Ha a fogyás a cél, ahhoz nem kell beöltözni, csak alacsony pulzussal kell magunkat terhelni. Sokaknak kocogás, séta, 2 órás bringázás is zsírégetés – teljesen felesleges az önkínzás. 

Nagyon káros az izmokra nézve is

A test ilyenkor csakis folyadékot veszít, amit ha nem pótolsz vissza, jönnek az izomsérülések: az izmok sejt anyagcseréje más állapotba kerül, és sokkal sérülékenyebb lesz.

Ha Te is ezt a fajta fogyási technikát választottad, gondold át, hogy érdemes-e! Nem csupán kínzás, de feleslegesen terheled vele szervezeted! 
 

fotó: shutterstock