Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Jöhet a zöld rendszám a motorokra is

Augusztustól használhatják a tisztán elektromos meghajtású motorok is a világoszöld alapszínű rendszámot. A környezetkímélő járművek így többféle adó és illeték megfizetése alól mentesülnek – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az Elektromobilitási Stratégia legkésőbb 2025-ig irányozza elő a zöld rendszámhoz kapcsolódó rendelkezések teljes felülvizsgálatát. A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. Ennek mérséklése miatt is, kedvezőbbé szeretnék tenni a környezetkímélő járműveket.  

Így született meg az a döntés, hogy a kizárólag elektromos meghajtású motorok is zöld rendszámmal szerelhetők fel. A járművek környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. Az új előírások augusztus 11-én lépnek hatályba. Ezt követően a környezetkímélő járművek az első forgalomba helyezésükkor kapják meg a zöld rendszámot. 

A járműkategóriába. a quadokat és a mopedautókat is beleértve 300-400 elektromos jármű közlekedik Magyarországon. A kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza. A már használatban lévő járművek üzemben tartói is időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélővé besorolást, majd ezt követően végeztethetik el a rendszám cseréjét.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:

"A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. 2021 elejétől e tiszta járművek mentesültek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosok tehát megtakaríthatják a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek összesen több tízezer forintos költségét."