Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Vasúti balesetek nyomában – előzzük meg őket!

Évente több tucat baleset történik a vasúti kereszteződésekben, ezeknek pedig körülbelül a fele halálos kimenetelű. Ezeknek az eseteknek a csökkentéséért indította el a MÁV az Ütközéspont című kampányát, amelyben egy szimuláción keresztül betekinthet egy ilyen tragédia helyszínére és „ki is nyomozhatja” pontosan mi történt.

Dr. Homoly Róbert, a MÁV vezérigazgatója elmondta, több, mint 5500 vasúti átjáró van hazánkban és ezeknek a fele nem biztosított, vagyis nincs lámpa vagy sorompó, ezekben, az András-keresztekkel jelölt átjáróban történik a baleset, főleg azért, mert sokan hajlamosak megszokásból közlekedni ezeken a szakaszokon. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ha kihajtanak elé, a vonat nem tudja elkerülni az ütközést, ugyanis vészfékezés esetén is több száz méter, vagy akár egy kilométernél is több kell, hogy megálljon egy szerelvény, így az átkelőknek kell jobban figyelnie.
 
Azokon a vasútvonalakon, ahol sok vonat közlekedik, ott a balesetek is gyakoribbak, de kimondott gócpontokról nem lehet beszélni.
 
Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, egy személyautó és vonat ütközésénél nem az a kérdés, hogy történik-e személyi sérülés, hanem az, hogy milyen súlyos.
 
Az Ütközéspont játék lényege, hogy egy 360 fokos kamerával forgatták, minden részletet meg lehet nézni egy balesetben, nyomozni, helyszínelni lehet. Azt várják, hogy ezzel a vizualizációval jobban átmegy az üzenet a közlekedőknek és jobban figyelnek majd ezeken a helyszíneken.
 
A kampány egyik arca Nagy Zsolt színművész, akinek személyes érintettsége is van, unokatestvérét veszítette el egy vasúti balesetben.
Bár az első az emberélet, mégis, évente sok százmilliós anyagi kár is keletkezik a vasútban, illetve a vonatokban a balesetek miatt.
 
Az ingyenes játékot az utkozespont.hu oldalon lehet kipróbálni