Láttál már olyan katonákat, akik körbefutják az országot? Mi igen! A Magyar Honvédség és a rendezésben résztvevő civil szervezetek a hivatásos, szerződéses, önkéntes tartalékos katonák május 06. és május 20. között „Toborzó Emlékfutás 2022” elnevezésű katonai váltófutást szervezett a Honvédelem Napja alkalmából. Ma városunkba is megérkeztek.

Nem csak toborzás, megemlékezés is

A programsorozat Budapestről indult és érkezik majd vissza, érintve a megyeszékhelyeket. Az Emlékfutás teljes távját 25 fő katonafutó váltófutással teljesíti. A programsorozattal az egészséges életmód és a katonai hivatás népszerűsítése mellett szeretnénk méltó módon emlékezni a sorsdöntő történelmi eseményekre, a katonahősök önfeláldozó tetteire.

Az egybegyűlteket dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy egyre többen állnak a haza szolgálatában, hiszen most talán még inkább szükség van rá, mint az elmúlt években.

A helyiek is csatlakoztak

A beszéd után Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere emlékszalagot kötött a futók által hozott zászlóra, majd az I. világháborús szobor megkoszorúzás következett és a jelenlévők tiszteletüket rótták le hősök előtt. A megemlékezés után a programon résztvevő gyermekek és kadétok bevonásával egy pár perces bemelegítést tartottak, majd 3 perccel azután elindult a futás. Nem csak a katonák indultak el, nagyon sokan – köztük gyerekek is – csatlakoztak a kezdeményezéshez és futottak együtt a hétköznapi hősökkel.

A programsorozaton belül sok minden várta az érdeklődőket ma délelőtt. A toborzósátrak mellett az érkezőket haditechnikai bemutató, rendőrségi bemutató, közelharc bemutató, katonazenekar és véradási lehetőség is várta.