Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Kedden ismét rendkívüli közgyűlést hívnak össze

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn délelőtt Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, Gyurkovics János alpolgármester, valamint dr. Gábor Ferenc jegyző. 24 napirendi pontot tárgyalnak a keddre összehívott rendkívüli közgyűlésen.

"Nehéz nyolc hónapon vagyunk túl, hiszen a rendkívüli jogrend hozott segítséget, de meg is nehezítette a mindennapokat és a döntéshozatalt." – kezdte Ács Rezső a tájékoztatót.

Beszélt a számokról is. 782 döntést hoztak a lezárások időszaka alatt közgyűlési és bizottsági hatáskörben. Ezekből 692 előterjesztést küldtek ki véleményezésre. Ács Rezső szerint döntést úgy nem hoztak az egyéni jogrend adta lehetőségek alapján, hogy ne kérdezték volna meg a közgyűlési tagok vagy a képviselők véleményét.

Az ellenzék június 8-án levélben kérte a közgyűlés összehívását, amire a polgármesternek 15 napja áll rendelkezésre. A közgyűlést a határidő előtt egy nappal megtartják. Az első öt napirendi pontban az önkormányzati tulajdonban álló cégek átvilágításának eredményeivel foglalkoznak. Téma lesz még utána az uszodabizottság működése, valamint beszámolóikban a rendkívüli jogrend időszakát részletezi a jegyző és a polgármester. Ács Rezső hangsúlyozta, a döntéshozatal minden esetben a törvényesség keretében zajlott.

Módosították a szervezeti és működési szabályzatot, melynek kapcsán a polgármester kiemelte:

"A választói akaratnak meg kell jelennie."

Átdolgozták a bizottság összetételét, hogy az jobban tükrözze a választók akaratát. A változás nem érinti a bizottságok számát, ami továbbra is öt marad, viszont a hét tagból álló bizottságok ötre csökkennek. Kettő bizottság lesz Fideszes és kettő ÉSZes vezetésű.

dr. Gábor Ferenc jegyző kérdésre válaszolva elmondta, a bizottságok összetételében ezentúl mindkét frakció véleménye megjelenik. A jegyző kiemelte, hogy a módosítás lényeges eleme volt még, hogy a döntéshozatal az önkormányzat, a bizottságok és a cégek között fel tudjon gyorsulni. Ezért az önkormányzati cégek vezetői visszakapták a jogot, hogy maguk dönthessenek a nettó 15 millió forintot meg nem haladó közbeszerzésekről. A beszerzéseket továbbra is a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság kontrollálja – tette hozzá. A döntéshozatal gyorsasága szempontjából a napirendre történő pontok előterjesztésében eszközöltek változásokat. Itt más települések gyakorlatát vették figyelembe, ahol a rendkívüli és a rendes közgyűlések között alapvető különbséget tesznek. A rendkívüli közgyűlésbe így a jövőben csak a sürgős napirendi pontok kerülhetnek.

Az esemény végén Gyurkovics János alpolgármester értékelte a városüzemeltetés szempontjából az elmúlt nyolc hónap eredményeit.

"A Babits Mihály Kulturális Központban létrehoztak egy oltópontot, ahol példaértékű együttműködés során nagyon sok szekszárdi embert sikerült beoltani." – emelte ki az alpolgármester a város pandémia ideje alatt nyújtott szerepét.

Előrelépés történt az ügyeleti központ beruházásban, pályázati forrásokat felhasználva sikeresen számolták fel az illegális hulladéklerakókat, ahová kamerákat is telepítettek. Az alpolgármester megjegyezte, hogy ez egy örök szélmalomharc a város számára, mert a szemetelés újra elkezdődött. Múlt héten indult el Szekszárd több problémás utcáját érintő ívóvízhálózat felújításának műszaki átadása, és a Baka István Általános Iskola teljes energetikai korszerűsítése is véget ért.

Fotók: Szilasi Szabolcs