Kétség sem férhet hozzá, 800 km vízi útjával és több mint 300 vadregényes szigetével az ország egyik legszebb tája a Szigetköz. Itt az aktív kikapcsolódást keresők is könnyen találnak maguknak extra kalandokat, de a vízitúrázás mellett is számtalan egyéb látnivaló is adott. 

Bár a magyarok jó részének a tengerhez vagy a Balatonhoz húz a szíve, számtalan vadregényes, felfedezni való élményt tartogat még megannyi hazai táj. Ha már vízpart, a gumicsónakozáson vagy újabban a SUP-ozáson kívül is van élet. A családi vízitúrázás sem ördögtől való gondolat, ha még kisebbek is a gyerekek, ha szelídebb vizekre evezünk (és van mentőmellény a kenuban), remek és aktív kikapcsolódás lehet egy ilyen közös nyaralás. 
A vízitúrázás évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend idehaza
Ha vadvízi kenuzás, akkor a magyaroknál legelőször a Duna vagy a Tisza (és mellékfolyói) jöhetnek szóba, ez a két legnépszerűbb helyszín az evezésre. 

A magyar túrázók jellemzően 1 – 4 napra kalandoznak el, a vízitúrák költsége 15.000 Ft – 100.000 Ft forint között mozog. Az egynapos vezetett túrák jellemzően 15 000 forint körüli árakért vannak. Természetesen évente nagyjából 1500 forintos emelkedéssel érdemes számolni. A szezon pedig mikor máskor, májustól szeptemberig tart. Az adatoknál maradva egy átlagos túra során 20 km-t eveznek le naponta. Tehát az egynapos vízitúra alatt kb. ennyivel számítsunk. Persze, jó hír, hogy néha a folyásiránnyal megegyezően haladunk, de itt is kell evezni azért…
A többnapos túrák alatt a szállás általában biztosított – vagy kempingekben, saját sátorral történik. Ilyenkor autóval vagy busszal visznek minket a helyszínek között. A vezetett túrák során mellényt, evezőket és vízijárművet (kajakot vagy kenut) is kapunk a túraszervezőtől. A belföldi túráknál általában a helyszínen találkozunk a túravezetőkkel. A külföldi evezésekhez legtöbbször buszt bérelnek a túravezetők, és közösen utazunk el a kiindulóponthoz. Itthon, ha elkezdünk a neten böngészni, számtalan szervezett vízitúrát találunk, úgyhogy először, ha kedvet érzünk az evezéshez, érdemes egy ilyen úthoz csatlakozni.

A Duna a Kárpát-medencébe érkezve, több kisebb-nagyobb ágra szakadva egy hatalmas szigetvilágot épített, ez a Szigetköz, ami a szlovákiai Csallóközhöz hasonlóan hihetetlenül szép és vadregényes táj. 800 km vízi utat és több mint 300 szigetet rejt magában. Miután a Duna áthalad a Dévényi-kapun, folyása lelassul, lerakja hordalékát, aztán ezer ágra szakad szét. Az így létrejövő szigetek, ágrendszerek és nádasok sokasága lett aztán nemcsak az élővilág, de a vízitúrázók paradicsoma is. A folyó gazdag növény- és állatvilága, egyedülálló élőhelyek sokasága sokszínű életteret alakított ki ezeken az óriási ártéri területeken. Láperdők, mocsárrétek, ligeterdők mentén kanyarognak a folyó oldalágai.
A Szigetközben, az egyik legnagyobb turisztikai attrakció a vízitúra. A szigetvilágban a holtágak nagyon nyugodt folyásúak, így nem kell félni attól sem, hogy az út során váratlan vízesésekkel, és egyéb nehézségekkel találkozunk. Így a kenutúra-szervezők a kezdőtől a haladó szintig bárkinek ajánlják itt az evezést. A túrák időtartama a néhány órától az egy hétig terjed. Jellemzően áprilistól egészen októberig bármely napon – természetesen előre leegyeztetve – lehet jelentkezni.
Túrák, amikre beszervezhetjük magunkat
?    Mosoni-Duna Rajkától Győrig vagy Vénekig
?    Nagy-Duna ágrendszere Dunakilititől Ásványráróig
?    Kis-Duna Pozsonytól Gutáig v. Révkomáromig
?    Vegyes túra (3 nap Mosoni-Duna, 4 nap ágrendszer)
?    Nagy-Duna Bécstől Óbudáig

A vízitúra mellett számtalan más látnivaló és kirándulási lehetőség is adott a Szigetközben. Ha épp nem kegyes az idő hozzánk, vagy csak unjuk az evezést, érdemes körbe nézni Mosonmagyaróváron, de közel van Pozsony is (közelebb mint Győr), mindössze 33 kilométert kell autóznunk Dunakilititől és már egy másik ország fővárosában találjuk magunkat. Ha a Szigetközben maradunk, akkor is bőséggel találni még megannyi izgalmas látnivalót.

1. Morotva-tó tanösvény: a 42 hektáros tó élővilágát bemutató tanösvényen végighaladva természetközelben ismerkedhetünk a tó élővilágával. A magaslesről pedig beláthatunk a Morotva-tóra és gyönyörködhetünk annak madárvilágában. Tökéletes program, ha egy rövid kirándulást akarunk tenni.

2. Lipóti Termál- és Élményfürdő: a Szigetköz egyik legnépszerűbb programja Lipót fürdője, amely megjelenésében az ország egyik legmodernebbje. A nyugodt, csodálatos természeti környezetben található komplexum két gyógyvizes medencével, úszómedencével, gyermekpancsolókkal, sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel, masszázselemekkel teli élménymedencével, egy 1200 m2-es strandmedencével, (melyhez hullámmedence, vízi vidám park, óriás csúszdák kapcsolódnak ) és egy külön kis szigeten lévő finn szaunával várja a fürdőzni vágyókat.

3. Dodó Vadfarm: a Dunaremetén található vadfarmon körbesétálva közelről láthatunk szarvasokat, bárányokat, muflonokat vagy épp vaddisznókat. Az itt élő állatok zömében saját nevelésűek, csakúgy, mint a farm névadója Dodó, a szarvasbika is. A gyerekek megetethetik, megsimogathatják őket

4. Denkpáli hallépcső: a Szigetköz dunaszigeti ágainál alakult ki hazánk egyetlen természetes jellegű hallépcsője, amely segíti a vándorló dunai halfajak bejutását a mellékágakba. A szintkülönbséggel rendelkező medencesorban megfigyelhetjük a halakat, ahogy átvándorolnak egyik medencéből a másikba.

5. Hédervári kastélypark: A Lipót menti község központjában áll a kastély és annak parkja, amelyben egy kis sétát érdemes tenni. A háromszintes, három saroktoronnyal ékes, két szfinx által őrzött kastély nemrég még szálloda volt, ám sajnos ma már kihasználatlanul áll. Viszont nagyon jó állapotú, kívülről is szép kastély.