Újabb csodás kiállítás nyílik hamarosan a Babits Mihály Kulturális Központban. A tárlat két Tolna megyei művésztanár alkotásaiból áll majd.

Molnár Mózsi György és Kovács Ferenc kiállításának megnyitója május 21-én, szombaton 11:00 órakor lesz.

Molnár Mózsi György rajztanár, festőművész

Faddon született 1932. április 21-én, általános iskolai tanulmányait Tolnán végezte, középiskolásként a pécsi cisztercieknél tanult, majd a szekszárdi Garay János Gimnáziumban érettségizett. 1954-ben elvégezte a pécsi Pedagógiai Főiskola rajz-földrajz szakát. Faddon és Tolnán tanított, később megyei képzőművészeti előadóként, felügyelőként dolgozott. Alapító tagja a Tolna megyei Képzőművészek Munkacsoportjának és a Győri Művésztelepnek, tagja a Magyar Vízfestők Társaságának és MAOE-nak. A paksi, dunakömlődi és dunaföldvári nyári művésztelepek egyik szervezője az 1960-1970-es években. Pályája során mindig fontosnak tartotta a gyerekekkel történő foglalkozást, a tehetséggondozást, emellett jelentős alkotói életművet hozott létre. Képei főleg dunántúli tájakat, falu- és városrészleteket idéznek fel lendületes festésmóddal, a gouache anyaghatásainak érzékeny és változatos alkalmazásával. Kiegyensúlyozott kompozíció, érzékeny és változatos színvilág, a látvány erejét őrző-közvetítő megjelenítés jellemzi.

Kovács Ferenc rajztanár, rajszakfelügyelő, festőművész

Nagybaracskán született 1936. július 10-én, itt végezte általános iskolai tanulmányait, majd a Bajai Tanítóképzőben érettségizett 1954-ben, s egy év szakmai gyakorlatot követően megszerezte a tanítói képesítést. 1966-ban elvégezte a Pécsi Tanárképző rajz-földrajz szakát. 1985-1986-ban a Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1954-től 1963-ig a nagydorogi általános iskolában tanított, ezt követően a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában helyezkedett el, innen ment nyugdíjba 1996-ban, de 4 évet még nyugdíjasként is tanított. 1972-2006 között Tolna megye vezető rajzszakfelügyelője, szakértője, szaktanácsadója. 1970-től szervezte és vezette három évtizeden át a gyermekek megyei alkotótáborát nyaranta és több, mint 50 éve szervezi a megyei gyermekrajz-pályázatok kiállításait. A Bonyhádi Képzőművészeti Kör gyermekcsoportját 1963-ban vette át, majd 1970-től irányítja a felnőtt kör munkáját is. Abban próbálja tanítványait támogatni, hogy megtalálják saját formanyelvüket, a személyiségüknek megfelelő kifejezési módot. Emellett mindig nagy hangsúlyt fektetett saját szakmai fejlesztésére. Bejárta az ország és a világ vezető múzeumait, galériáit, alkotótelepeken fejlesztette tudását itthon és külföldön. Kovács Ferenc természetelvű művész, legszívesebben a természetben alkot. Sokféle technikát alkalmaz alkotómunkája során (rajz, rézkarc, akvarell, olaj, akril, pasztell, tűzzománc), megkeresve az adott témának legjobban megfelelő kifejezési módot.

A kiállításra a belépés díjtalan. A tárlat megtekinthető július 3-ig, hétfő kivételével naponta 10-17 óra között.