2012-ben Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László kiadóigazgató kezdeményezésére a Bor és Piac szaklap létrehozta A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, melyet azóta is minden évben több kategóriában osztanak ki. Az idei, jubileumi rendezvényen 2 szekszárdi szőlőbirtok is átvehette az őt illető kitüntető címet. A győzteseket szeptember 16-án, csütörtökön hirdették ki a budapesti Borirodában tartott ünnepélyes díjkiosztón.

A verseny kétfordulós volt

1. először a borkedvelő közönség adhatta le szavazatát, hogy mely birtokok kerüljenek a döntőbe

2. a verseny szakértő zsűrije a nyár folyamán személyesen is felkereste és értékelte a beszavazott birtokokat

Az eredményhirdetésen Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, a zsűri elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a 9 borászat bemutatkozója és borkóstolója után bejelentették a kategóriák győzteseit.

Szekszárdról 2 borpince is megnyerte kategóriáját

Kisbirtok kategóriában az első a szekszárdi Tringa Borpince, második a Petrányi Pince, harmadik a Grál Borpince lett.

Nagybirtok kategóriájában – a díj történetében először – két első helyezettet hirdettek ki: a villányi Günzer Tamás Pincészete és a szekszárdi Schieber Pincészet, harmadik a Sol Montis Borászat.

Tringa Borpince

2001-ben alakult Szekszárdon, kis családi vállalkozásként, mely 7 hektáron gazdálkodik, illetve további néhány hektárról dolgoz fel szőlőt. A birtok Kerékhegy tetején, festői környezetben található. Pincészetük nagyrészt vörösborok készítésével foglalkozik, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc fajták, valamint ezek házasításai a legjellemzőbb boraik, de választékukat színesíti egy rozé és egy fehérbor is.

Schieber Pincészet

A Schieber Pincészet családi szőlőbirtokként ötvennégy hektárnyi termőterülettel rendelkezik a szekszárdi Történelmi Borvidéken. A kitűnő földrajzi és talajtani adottságú Baranya-völgy és Görögszó dűlőkben cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos teremnek.