Bonyhád Város Önkormányzata a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, valamint a Tolna Megyei Tűzoltószövetséggel karöltve 2022. május 7-én tartotta meg a megyei Szent Flórián napi ünnepségét, melynek díjátadójára a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban került sor.

Ki volt Szent Flórián?

Őt tartják a tűzoltók védőszentjének, de hívják segítségül a tűzzel dolgozó más mesterek, sörfőzők, fazekasok, kovácsok, pékek és kéményseprők is. Szent Flórián a középkorban élt és a legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat a pusztulástól.

Szokások

Egyes vidékeken ezen a napon kizárólag a férfiak gyújthattak tüzet. A hagyomány szerint először kezet mostak, majd szétpermetezték a vizet, hogy a tűz ne terjedhessen tovább. Voltak viszont voltak olyan helyek is, ahol Flórián napján tilos volt a tűzgyújtás, sőt a kovácsok és a pékek sem dolgoztak.

Tamási díjazottak

Két tamási tűzoltó is elismerésben részesült Bonyhádon az ünnepségen. Illés Eszternek a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület beosztott tűzoltójának, valamint Dubóczki Dánielnek a Tamási Önkormányzati Tűzoltóság rajparancsnokának Flórián Nap alkalmából dísztárgyat adományozott a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség, a tűzvédelem, a tűzoltóság érdekében huzamos időn keresztül kifejtett tevékenységükért.

Tűzoltók napja

Szent Flórián képe, szobra sok helyen megtalálható Magyarországon templomokban, házak és utak mentén. Általában katonaruhában, égő házzal ábrázolják, melyre dézsából vizet önt.

1991-től május 4. a tűzoltók napja Magyarországon.

Kép: Tamási Tűzoltók, wikipedia