Kodály Emlékhangversenyt rendezett a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes a „Vármegyeházi Esték” sorozatban.

23. éve rendezik meg a Magyar Kórusok Napját

A Gárdonyi Kórus 1999 óta szervezi Szekszárdon a „Magyar Kórusok Napja” ünnepi Kodály hangversenyt karnagyuk, Naszladi Judit ötlete alapján. Az esten fellépett a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Laudate leánykara, fiú-kamarakórusa és vegyeskara, a Liszt Ferenc Zeneiskola garaysta diákjaiból és a vendégművészekkel kibővült klarinétkvartett tagjai, valamint a Garay János Gimnázium leánykarából alakított éneklő csoport.

Az összes kórus egyszerre énekelt

Kezdésként a kórusok előadásában a „Soli Deo Gloria” című mű hangzott el. Ezt követően Rácz József református lelkipásztor, a Tolnai Református Egyházmegye esperese tartott áhítatot. A klarinétkvartett előadásában részlet hangzott el Bartók Béla Román népi táncok című művéből, emellett az együttes eljátszotta Kodály Zoltán Esti dalát. Fellépett Kisvári Gréta és Horváth Máté, valamint Decsi Fruzsina és Görföl Domonkos.

A Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma együttesei előadásban a Kodály kórusművek mellett Karai József-, Thomas Tallis- és Michael Praetorius-művek csendültek fel.

A hangverseny zárásaként a házigazda Gárdonyi Zoltán Református Együttes lépett színpadra. Műsorukon Georg Friedrich Händel, Bárdos Lajos, valamint Kodály Zoltán énekhangra és hangszerkísérettel megszólaltatott vegyeskari művei szerepeltek.

 

Kép: infostart.hu