Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kormányinfó: 20 forinttal csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját

Csütörtök este rendkívüli Komrmányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelökséget vezető miniszter,  Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató részvételével. Mutatjuk a legfontosabb részleteket.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett. A miniszter ismertette a kormány korábban bevezette a négy árstopot, ezzel a cél az volt, hogy az energiaárak emelkedésétől a lehető lejobbna meg tudják kímélni az embereket.

Ugyanakkor a megnövekedett benzinturizmus és a napokban kialakuló helyzet miatt a következő döntést hozta meg:

  • A 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak és piaci áron. Ez alól egy kivétel van, ezek a mezőgazdasági gépek. Ezek a járművek továbbra is a 480 forintos áron tankolhatnak.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. 
  • A kormány utasította a rendőrésget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról.

A rendelet 10 órakor lép hatályba.

Gulyás Gergely ismertette azt is, hogy péntek este 10 órától kedd este 10 óráig kamionstop lesz.

A Kormányinfón felszólalt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója aki elmondta, van elegendő finomitói kapacitás, és biztosított a megfelelő ellátás Magyarországon. Kiemelte, az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma.

Hernádi Zsolt hozzátette, az elmúlt napokban a megnövekedett forgalom 20 százaléka a benzinturizmusból származott. Nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak. Mindemellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni. A vezérigazgató hozzátette, az elmúlt napokban közel 15 millió liter fogyott, ezt logisztikailag nem lehetet bírni. A szakember elmondta további lépések akkor szükségesek, ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és benzinturizmus.