Közösségi oldalon terjed!

Világszerte terjed egy átverés, amelynek során a Facebook  felhasználóknak egy rövidke üzenetet küldenek egy ismerősüktől, amely azt írja, hogy „Look what I found „ (nézd, mit találtam).

Csábítónak tűnhet, de nagy költséggel járhat

Az adathalász üzenet a közösségi média Messenger alkalmazásán keresztül célozza meg az embereket.

A csalók képesek elküldeni a furfangos üzeneteket azoknak az ismerőseinek, akiknek Facebook fiókját korábban feltörték, akár ugyanazon, akár egy megtévesztésig hasonlón  keresztül.

A „nézd, mit találtam” szöveg mellett, amelyet gyakran egy vagy több hangulatjel követ, egy hivatkozás is megjelenik.

Ha rákattint, a felhasználó egy rosszindulatú weboldalra jut, amely a Facebook bejelentkezési adatait kéri, hogy bizalmas információkat szerezzen meg, vagy megpróbál rosszindulatú programot telepíteni az eszközre.

A csalás már évek óta ismert, de az utóbbi időben úgy tűnik, hogy jelentősen elterjed.

Egy másik kattintásos csalás az, amikor az emberek üzenetet kapnak egy barátjuktól: „Te vagy ebben a videóban?” vagy hasonló.

"Azok az üzenetek, amelyek látszólag egy Facebook ismerőstől érkeznek, sokkal nagyobb valószínűséggel eredményeznek kattintást, mint az idegenek által küldött üzenetek, mert az emberek először csak vagy elsősorban a feladó nevére koncentrálnak, nem pedig az üzenet tartalmára, függetlenül attól, hogy van-e rajta piros zászló" – mondta Leslie Sikos. az Edith Cowan Egyetem kiberbiztonsági szakértője

Mire kell figyelni?

Nincs megfelelő üdvözlés vagy aláírás, amely megfelelne a feladó stílusának

A csalásoknak gyakran vannak rossz nyelvtani vagy elírási hibái

Ügyeljenek egy „halandzsás, nyilvánvalóan gép által generált és hamis domain névre is, amelyre ha rákattint, átirányít egy másik oldalra

Lesz-e magyar megfelelője,azt még nem tudni, de érdemes odafigyelni, hogy mire kattintunk!