Folytatódik az érme sikersorozat! Jönnek az agarak!

Október 4-én jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank idei emlékérméinek legújabb darabja, amely a magyar agarat ábrázolja. A 16 grammos, színesfémből készült érmét Imrei Boglárka fémműves iparművész tervezte. Névértéke 2000 Ft.

Ez már a harmadik kutyás érme

Az agaras érme már a magyar kutyákat bemutató érmesorozat harmadik darabja. A kutyás érméket minden évben október 4-én, az állatok világnapján jelenteti meg a jegybank. Elsőként 2019-ben a vizslás, 2020-ban a komondoros érmét bocsátotta ki, most pedig jön az agaras érme.

A magyar vizsla

Az MNB 1948-ban adta ki az első emlékérmét és 1968 óta rendszeres az emlékérmék kibocsátása. Ennek keretében rendszeresen indít különböző témákban emlékérme-sorozatokat is. A Magyar pásztor- és vadászkutya-fajták sorozat első darabja 2019-ben jelent meg és a magyar vizslát ábrázolja.

A komondor

2020-ban a magyar vizslát egy másik jellegzetes magyar kutyatípus, a komondor követte. A kutyás érmeknek hatalmas sikere lett. A 2019 őszén megjelent vizslás érmék négy nap alatt elfogytak. A komondoros érméből már az első nap alatt elfogyott az úgynevezett szabad keret. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak azok tudtak vásárolni belőle, akik az elmúlt év végén előjegyezték.

Felmerült a darabszám emelés

Az emlékérméknél pont a korlátozott darabszám az egyik értéknövelő tényező, ennek ellenére akár logikus lehet a darabszám esetleges növelése. Az idei emlékérmeprogram forgatókönyve alapján a kutyás érmék népszerűsége miatt az MNB lépett. Míg az első két évben a vizslásból és a komondorosból 10 ezer darabot gyártottak, az agaras érméből a menetrend szerint várhatóan 15 ezer darab készül, hogy a felmerülő keresleti igényeket kielégítsék.

Nem a mindennapos fizetésre valók

A kutyás és a többi emlékérmék törvényes fizetőeszköznek számítanak, így bárhol elfogadják azokat, ám nem erre valók. Az emlékérmék ugyanis – az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett – pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi pénzforgalomban.