Több településről is riasztották a tűzoltókat. Pénteken Decsen egy körülbelül ötven négyzetméter alapterületű lakóház teteje teljes terjedelemben kigyulladt  az Ady Endre utcában.

A tűz oltásában több település tűzoltói vettek részt, Szekszárdról, Véméndről, Paksról  és Mohácsról is érkeztek hivatásos egységek a helyszínre, hogy megfékezzék a lángokat. Az, hogy a tüzet emberi mulasztás, vagy a tegnapi természeti csapás, a villámokkal tűzdelt hatalmas vihar okozta-e, még nem tudni.

A lakástüzek megelőzhetők!

A legtöbb lakástűz emberi mulasztásra, gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Nagyon fontos, hogy időben észleld a tüzet és időben cselekedj a tűzoltást illetően, de talán ennél is fontosabb a megelőzés. Természeti csapás ellen természetesen nem tudsz védekezni, de ha figyelsz pár dologra, akkor elkerülheted a lángokat.

A tűz leggyakoribb okai

Soha ne hagyd magára a tűzön főtt ételt, főleg ha olajban, zsiradékban van feltéve. A kifutó zsiradék nagyon könnyen lángra kap, egy pillanat is elég neki.

Az elektromos hálózatra kapcsolt készülékek esetében akár mechanikai, akár elektromos meghibásodás is tűzhöz vezethet. Az ilyen készülékeket vond ki a forgalomból, ne használd tovább, vidd el szerelőhöz minél előbb!

 

FONTOS!

ELEKTROMOS BERENDEZÉS TÜZÉT ÉS FORRÓ OLAJAT TILOS VÍZZEL OLTANI!

 

Pár olyan dolog, ami a leggyakrabban vezet tűzhöz:

  • Meggyújtott és magára hagyott gyertya (leggyakrabb az Adventi koszorúkon hagyott égő gyertyák okozta tűz)
  • Ágyban történő dohányzás a vezető, dobogós helyet foglalja el a tűzokozás területén
  • Lakásfelújítás során tüzet okozhat a hegesztés, csiszolás, vágás  közben keletkező apró szikra
  • A karácsonyfa és a gyertya kombinációja kifejezetten veszélyes!

 

Mit tehetsz, ha már tűz van?

Ha időben észre veszed a tüzet, megpróbálkozhatsz annak oltásával. Csak és kizárólag kis terjedelmű tűznél, mely még testi épségedet nem veszélyezteti! Vízzel való oltással, illetve vastag takaróval való leborítással próbálkozz.

Amennyiben a tüzet nem sikerül megfékezned és nagyobb lesz, azonnal hagyd el a helyszínt és hívd a tűzoltókat a 112-es központi, vagy a 107-es számon!