Kék tojásból fekete madárka. Egy szekszárdi olvasónk küldte be fotóit, melyet az udvar rózsalugasában készített. 

Általában nappal nótázik

A hím fekete rigó fényes, fekete tollazatú, barnásfekete lábakkal, sárga színű pupilla körüli gyűrűvel, és narancssárgás csőrrel megáldott. A tojó kormos barna színű, fakó, sárgásbarna csőrrel, barnásfehér torokkal és egy halvány folttal a begyén. A fiatalok az első vedlésig testük felső részén halványan, mellükön erősebben pettyezett mintájúak.

A madarászok azt mondják, kiváló énekes, csak nappal énekel, de nagyvárosokban a megvilágítás hatására éjszaka is lehet hallani a hangját. 

Védik a fészket

A hím fekete rigó védelmezi a fészkelőhelyet, elkergetve a többi hímet a környékről a meghajlás és futás fenyegetés mutatásának alkalmazásával. Ha párharcra kerül sor a hímek között, akkor az általában csak rövid ideig tart és többnyire a támadó gyors elkergetésével jár.

Tavasszal a tojók is igen agresszív viselkedésűek, amikor a többi tojóval az értékesebb fészkelőhelyekért folyik a verseny.

A tojók közt is előfordul párharc, amely kevésbé gyakori, ám annál hevesebb. A tojások ibolya, rozsdabarna, zöldes színűek.

Hogy a rózsalugas közti fészekért ment-e a harc, azt nem tudjuk. Mindenesetre hamarosan hallható lesz a kicsik éneke.