Kezdőlap ALISCA Alisca - Gazdaság

Téged is érdekel a nyári diákmunka?

Akkor van egy jó hírem. Tolna megyében is újra indul a nyári diákmunka program. Legkevesebb 700 fő 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban. A program megvalósításához a kormány több mint 87 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.

A Tolna megyei tanulók a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege.

Június 15-től jelentkezhetnek a diákok a területileg illetéke s járási hivatal foglalkoztatási osztályán ahol nyilvántartásba veszik őket. A munkáltatók is itt nyújthatják be munkaerő-igényüket. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Illusztráció: unsplash.com