Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Miért nem a macskák vagy a medvék?

 

Persze a kérdés költői, hiszen témájukban is van lehetőség, de nem itt. Az év madárfotósa colyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. Az „egek urai” jelen vannak mindenütt, mert látványosak, mert a madárfajok változatossága színes versenyt ígér.  Kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, így például drónfotókkal sem lehet pályázni. 

Külön kategória a dokumentum fotósorozat

Ebben olyan fotókat várnak, amelyeknél az esztétikai értéken túl a fókuszban egy madárfaj vagy élőhelye megmentéséért végzett szakmai munka vagy civil erőfeszítés bemutatása áll.   

A Birdo – Az év madárfotósa pályázat több fordulós

Fotót a pályázati időszak alatt, 2022. június 1. és 2022. július 31. között lehet beküldeni, előzetes regisztráció után. Ezt követi a zsűri két körös értékelése, majd szeptemberben a második fordulóba jutott fotók számára közönségszavazást tartanak. A nyilvános eredményhirdetés helyszíne és időpontja: Tatai Vadlúd Sokadalom, 2022. november 26.

A pályázat értékelését hét tagú zsűri végzi, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós.