Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Legyen idén igazán ZÖLD a karácsony!

 

A karácsonynak azt a részét, amely a családdal és a barátokkal való kapcsolatteremtésről szól, mindenki imádja. De van egy sötétebb oldala is az ünnepnek, melyről rendre elfeledkezünk a nagy ajándékozás hevében.

Az biztos, hogy ilyenkor többet költünk és fogyasztunk , de ezt is tehetjük környezettudatosan. Nem kötelező már sem a csomagolópapír, sem a műfenyő, és az sem, hogy mindenki mindenkinek (is) ajándékot vegyen. Ha szeretnél idén úgy ünnepelni a ne keletkezzen egy tonna szemét, és nem akarod feleslegesen pazarolni az energiát, akkor fogadj meg egy-két jó tanácsot!

Vedd meg nyugodtan a valódi fenyőt!

Tegyünk pontot az örökös vita végére: az élő fenyő a legtöbb esetben környezettudatosabb döntés. Egy kanadai elemzés szerint környezeti szempontból akkor válik egyenértékűvé a műfenyő a vágottal, ha azt legalább 20 éven át vesszük elő és használjuk a vágott fenyő helyett karácsonykor. De a műfenyőt átlagosan csak 6 éven át használjuk, aminek a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása még így is háromszor magasabb, mint ha minden évben élőfenyőt díszítenénk fel. De ha ez nem lenne elég, akkor kövesd az új divatot: kölcsönözz fenyőt!

Vegyél hazait!

A hűtő és ajándékdoboz is inkább hazai termékekkel legyen megtöltve. Az ajándéknak szánt tárgyak föld körüli szállítása rendkívül környezetszennyező. Válaszd itthoni termelők finomságait és lepd meg szeretteidet olyan tárgyakkal, mely honfitársaink szorgos munkájának köszönhető. Az biztos, hogy sokkal tovább tart, mint bármelyik fast fashion üzletben vásárolt pulóver.

Ajándékozz élményt!

Ez a divat már több éve hódít. Valószínüleg azért, mert az emberek lelkét már nem lehet haszontalan tárgyak tömkelegével kielégíteni. Wellness, kiállítás, koncert, ezekkel tuti nem lősz mellé, és még a csomagolással sem kell bíbelődni.

Csomagolj okosan!

Rengeteg zöld verziója megvásárolható már a csomagolópapíroknak. Ha elajándékoztad  már az összes tasakot, melyeket az évek alatt felhalmoztál, és úrhasznosítottad már a régi papírokat is, akkor idén válaszd a környezetbarát lebomló csomagolókat!