Mutatjuk, hogyan védekezz! Egyre több hazánkban és egyre nagyobb veszélyt jelentenek az amerikai fehér medvelepkék, ismertebb nevükön az amerikai fehér szövőlepkék, derült ki a Tolna Megyei Kormányhivatalhoz érkezett jelzésekből. A faj nagy méretekben szaporodott el az utóbbi időben.

Tömegesen vannak jelen

A hernyókat tömegesen lehet észrevenni az útszéli fákon, bodzabokrokon és zöld juharon. Az első nemzedék lepkéi április közepe után jelentek meg. A második nemzedék lepkéi pedig jellemzően július-augusztus hónapban repülnek. A kikelő fiatal hernyók fejlődésük korai szakaszában csoportosan, szövedék védelmében táplálkoznak, a fejlettebb lárvák a lombozaton szétszéledve károsítanak.

Rosszak a jóslatok

A jelenlegi jóslások alapján, amennyiben hasonlóképpen folytatódik az időjárás, nyár végére az utóbbi évtized egyik legerősebb amerikai szövőlepke kártétele várható.

Védekezz!!

Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, a fiatal lárvák ellen kell védekeznünk. Eleinte elég lehet a hernyófészkek eltávolítása az észrevétel után, ám a későbbi fejlődési szakaszban már csak a kémiai szerekkel történő beavatkozás lehet hatásos. Ezeket a készítményeket nedvesítő szerrel érdemes használni.

Kép: agroforum.hu