Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A levendula az egyik legnépszerűbb hazai mediterrán dísznövény, amely illóolajokban gazdag, egyúttal értékes fűszer és gyógynövény is. Fantasztikus illatával elárasztja a kertet, nem beszélve csodaszép lila színéről. A Földközi-tenger vidékéről származik, da mára már egész Európát meghódította. Nem igényel túl sok gondozást, kedves és mutatós növény.

Hova ültesd a kertben?

A levendula megérdemli, hogy a kerted fő helyére kerüljön, ahonnan mindenki látja, viszont oda kell figyelni, hogy kellően napos, száraz hely legyen. A talaj ne tartsa magában a vizet és ne dúskáljon tápanyagban sem. Csoportosan ültetve a legszebb, így magára fogja vonzani mindenki tekintetét.

A levendula igényei

Ha tápoldatozod, túlöntözöd, vagy félárnyékos helyre teszed, bizony ez a növény nem fog megmaradni nálad. eredeti élőhelyén a napsütötte, forró, sziklás, homokos, sovány talajú vidékek lakója. Ezért annak érdekében, hogy a kertedben szépen pompázzon, ugyanilyen körülményeket kell biztosítanod számára. Olyan helyen érzi jól magát, ahol naponta minimum 7-8 órát éri a nap és elég neki a természet adta vízmennyiség. Nem kell tápoldatozni, sem trágyázni, a talaja lehet kimondottan sovány, száraz, kavicsos.

Árnyékos helyen, tápanyagdús, savanyú talajban és öntözve nem fogja jól érezni magát, sőt, halálra lesz ítélve.

A levendula ültetése

Tavasszal, vagy ősszel ideális a kertbe ültetni. Óvatosan vedd ki a cserépből, nehogy megsérüljön és jó alaposan temesd be földdel. Ültetés után kb. 3-4 hétig locsolni kell, hogy megerősödjön, utána már magára hagyhatod. Tövét körbe rakhatod kavicsokkal. Ez pótolja a talajból esetleg hiányzó meszet és mutatós is.