Suhajda Szilárd hegymászó, aki egy héttel ezelőtt érte el a Himalájában található Lhoce alaptáborát, épségben visszatért első akklimatizációs köréről -tájékoztatta a Magyar Lhoce Expedíció az MTI-t szombaton.

Akár egy hónapig is eltarthat az akklimatizációs időszak

Suhajda Szilárd idei célja a 8516 méter magas Lhoce megmászása. Az akklimatizációs időszak, amely akár egy hónapig is eltarthat, kulcsfontosságú fejezete egy nyolcezres expedíciónak. Ezalatt a mászó a hegyen történő ingázással egyre magasabbra jut, így szoktatva hozzá szervezetét a légnyomás változásához és a ritka levegőhöz. Az alapos akklimatizáció a sikeres csúcsmászás egyik kulcsa. Oxigénpalack nélküli mászóként Suhajda Szilárdnak különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie a következő hetek hatékonyságára.

Az első kör

A hegymászó április 21-én indult első akklimatizációs körére. Első éjszakáját – a Khumbu-jégesésen átkelve – 6000 méteren töltötte, majd innen haladt tovább az úgynevezett 2-es táborba 6400 méterre, ahol szintén eltöltött egy éjszakát.

Suhajda Szilárd nem alkalmaz magashegyi teherhordókat és más expedíciók erőforrásaira sem támaszkodik, így minden felszerelését – beleértve az élelmet, főzőt és gázt, sátrakat és hálózsákot, hólapátot – saját maga visz fel és hoz le a hegyről. Az alaptábor fölött teljesen önálló és mindenkitől független mászóként mozog.

A második kör

Második akklimatizációs körének célja a 3-as táborban történő éjszakázás, és ideális esetben a 7600 méteres magasság érintése lesz. A csúcsmászás május közepén vagy a hónap második felében várható.

Hosszú távú projektre terveznek

A Magyar Lhoce Expedíció 2022 része annak a hosszú távú projektnek, amelyben Suhajda szeretné elérni bolygónk öt legmagasabb hegycsúcsát. A K2 első magyar megmászójaként már teljesítette az ötösfogat legnehezebbnek tartott tagját, azonban az öt hegyóriás oxigénpalack nélküli megmászása valamennyi hegy esetén extrém kihívás elé állítja a mászót.