Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A tragikus körülmények között elhunyt Erőss Zsolt hegymászónak állít emléket, és felesége, Sterczer Hilda gyászfeldolgozásának folyamatát mutatja be Csoma Sándor Magasságok és mélységek című filmje, amely szeptember 22-én kerül országszerte a magyar mozikba.

    Erőss Zsolt huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával életét vesztette a Kancsendzöngán expedíció közben. Halála után özvegye, Hilda is fókuszba került amiatt, ahogyan reagált a halálhírre, és ahogyan a média képviselői nem tudták rábírni arra, hogy nyilvánosan elérzékenyüljön.
    Csoma Sándor első nagyjátékfilmjét a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában fejlesztették. A Magasságok és mélységek nagy részét valós események adják, de fikciós elemek is bekerültek a történetbe.
    A rendező a film sajtóvetítése után elmondta, régóta tervezte, hogy egyszer Erőss Zsolttal kapcsolatos filmet készít. A magyar hegymászó karakterét mindig rendkívül izgalmasnak találta, magáénak érezte azt a fanatizmust és mániákusságot, amellyel Erőss Zsolt a hegymászáshoz viszonyult.
    Mint megjegyezte, ő is hasonló elhivatottsággal áll a filmkészítéshez, ezért rokonlélekként tekintett rá. Miután azonban elolvasta Révész Szilvia A hópárduc felesége című interjúkötetét, arra a felismerésre jutott – amit egy személyes szál, anyukájának betegsége is megerősített -, hogy inkább a gyászfeldolgozás folyamatát dolgozza fel.     
    "A könyvnek és a személyes tapasztalatnak köszönhetően megtaláltam azt a perspektívát, amivel ezt a történetet a legőszintébben és új köntösben tudom bemutatni" – mondta, hozzátéve: hatást gyakorolt rá Márai Sándor Béke Ithakában című regénye is, amely Pénelopé szemszögén keresztül tárja az olvasók elé a hős Odüsszeuszt.
    Felidézte, hogy férje halála után Sterczer Hilda több méltatlan kritikát és rosszindulatú megjegyzést kapott. Akkor nagyon megrázta a rendezőt az emberek viselkedése, gonoszsága és ítélkezése. Kiemelte: filmjeivel érzékenyíteni is szeretné az embereket olyan sorsok, döntések és viselkedések iránt, amelyek nem megszokottak.  
    Sümeghy Claudia producer szerint a gyász témaköre mindenkit érint, a kultúránkban mégis tabuként viszonyulunk hozzá. Mint kiemelte, a Magasságok és mélységek nagyon erős női történet, amelyről sok irányból lehet beszélgetni.

 
    Trill Zsolt, aki a filmben Erőss Zsolt hegymászót alakítja, hangsúlyozta: Sterczer Hildában egy életerős, rendkívül izgalmas nőt ismerhetett meg.
    Elárulta, hogy a forgatás során a legnagyobb kihívást a hegyi jelenetek jelentették számára, amelyeket képzett vezetők és mentők segítségével forgattak az Altausseer-tó mellett és a Dachstein-gleccseren. Mivel kaszkadőrt nem kértek, ezért nekik kellett legyőzniük a félelmüket 3000 méter magasan – mondta Trill Zsolt.  
    Fehér Anna, aki Erőss Zsolt egyik gyermekének óvónőjét játssza a filmben, azt mondta, hogy szerepe szerint úgy próbálja támogatni az özvegyet és gyermekeit, hogy közben nem szól bele az életükbe. A történetben felmerülnek azok a kérdések, hogy mi történik egy gyerekkel, ha elveszíti szeretett édesapját, hogyan kell és lehet kezelni az ezzel járó fájdalmat.
    A pszichológust alakító Tóth Ildikó szerint a történetben az özvegy személyiségfejlődése mindenkit elgondolkodtat azon, vajon ő mit csinálna hasonló helyzetben.
    A Magasságok és mélységek forgatókönyvét Csoma Sándor írta folyamatosan egyeztetve Erőss Zsolt özvegyével. A további szerepekben Pál Emőke, Nagy Enikő, Horváth Lajos Ottó, Tankó Erika és Fenyő Iván látható. A film operatőre Tóth Levente, vágója Márton Dániel volt.