A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik még nem oltatták be magukat. A harmadik oltás is fontos lehet, főleg az idősek esetében, akiknél lassabban alakul ki az immunitás.

Európában elsőként hazánk biztosította a harmadik oltás lehetőségét, amit elsősorban a krónikus betegeknek és az időseknek ajánlanak. Azért van szükség, mert a vírus új mutációinak a terjedése rendkívül gyors.”

mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Oltási Munkacsoport vezetője. Dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár

Harmadik oltás

A szakértők szerint a harmadik oltás beadásának nincs egészségügyi kockázata, így bárki, aki igényli, megkaphatja. Fő szabály szerint a keresztoltás ajánlott. Akik korábban mRNS-vakcinát kaptak, azok most vektorvakcinát vagy elölt vírusos oltást kapnak, de orvosi ajánlásra ettől el lehet térni.

Sok diák lett beoltva

Magyarországon az egyik legmagasabb a diákok átoltottsága, hiszen a 12–15 évesek oltására már június közepe óta lehet regisztrálni és időpontot foglalni, és az oltóhelyek egész nyáron nyitva vannak. Eddig már közel 200 ezer 12–17 év közötti fiatalt regisztráltak a szülők és több mint 80 százalékuk meg is kapta az oltást.

Iskolai oltási akció

A magyar iskolák jóval nagyobb biztonságban kezdhetik a tanévet, mint a többi európai országban. Emellett indítanak egy külön akciót is. Augusztus 30-31., valamint szeptember 2-3. között immár az iskolákban fogják oltani a gyerekeket, akik már regisztráltak, de még nincsenek beoltva.

Forrás: kormanyhivatal.hu