Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 11-ig kell leadniuk az iskolában az írásbeli nyilatkozatukat a szülőknek arról, hogy kérik-e hetedik osztályos gyermekük számára az ingyenes human papillomavírus elleni oltást.

Ha valaki nem kapott nyilatkozatot, kérheti az iskolavédőnőtől vagy osztályfőnöktől. A vakcina későbbi életkorban is beadható, de önköltséges.

A tájékoztatók szerint 15 év felett három oltás után alakul ki a védettség.  

Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezető főorvosának sajtónyilatkozata szerint:

"a HPV elleni védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban, nemtől függetlenül beadható, 54 éves korig ajánlják, de a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja, ezért javasolják a nemzetközi ajánlások 11–12 éves korban."

Az iskolai HPV-kampányoltás a 2014–2015-ös tanévtől a Nemzeti Immunizációs Program része – írja a 24.hu.

Fontos!

A kutatások szerint a méhnyakrákos esetek 90 százalékáért felelős human papillomavírus összefüggésbe hozható a férfiakat érintő szájüregi daganatokkal, gége- és garatrákos esetekkel.

(fotó: illusztráció, pexels)