Martin Parr Strand az egész világ című tárlata nyitja a 6. Budapest FotóFesztivált szombaton a Műcsarnokban. A Műcsarnok két termében megrendezett, június 26-ig látható kiállítás Martin Parr népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat.

Személyes kötődése van a művésznek a tájhoz

Parr gyermekkorától kezdve bizalmas viszonyt ápol a tengerparttal, amatőrfotós nagyapjával gyakran látogatták Észak-Anglia tengerpartjait. Később, fiatal fotográfusként ide tért vissza, hogy bemutassa, hogyan nyaral az angol átlagember.

A kiállítás látogatói bepillanthatnak Parr négy évtizedes pályájának különböző időszakaiba, a The Last Resort (1986) című sorozattól kezdve – melyet a Liverpool melletti New Brighton tengerpartján készített, és amely nemzetközi karrierjének kezdete -, egészen a nyugat-ausztráliai kikötővárosokat dokumentáló No Worries (2012) című sorozatig.

A munkái első alkalommal láthatók itthon

A művész járt a spanyol Benidorm üdülővárosban, belgiumi strandokon, a Garda-tó partján, a Krím-félszigeten, Lettországban, majd elhagyva Európát az indiai Goában, Dél-Amerika tengerpartjain, köztük a híres Copacabanán és az indonéziai Balin is. A Strand az egész világ című kiállítás 56 felvétele ezekből válogat. Martin Parr brit fotográfus munkái első alkalommal láthatók Magyarországon. A kiállítás a British Council támogatásával valósult meg.

 

Kép: mti