Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Massza, dekoráció, játékbábu… Te mit csinálnál a gesztenyéből?

Ősz van. A fák levelei avarként takarják a földet, de ha figyelmesen járod a várost, bizony rábukkanhatsz az évszak egyik jellemző termésére. A lehullott, sárga, barna, bordó, zöld színű levelek között ott bujkál a gesztenye, gyerekkorunk egyik legkedveltebb gombóca.

VIGYÁZZ vele!

A városban összeszedett gesztenye CSAK dekorációnak való, NE EDD MEG!

Vadgesztenye, vagy szelídgesztenye?

Fontos megkülönböztetni a vad- és szelíd változatát, mivel azon kívül, hogy mind a kettő gesztenye, sok azonosság nincs bennük. A vad fajta termése kifejezetten mérgező. Kizárólag a szelíd fajtából készült ételek ehetők.

Míg a szelídgesztenye finom alapanyag, a vadgesztenye mérgező, ezért belső fogyasztása tilos!

Mire jó a vadgesztenye, ha nem ehető?

A vadgesztenyét a 19. században festékként, szennytisztítóként használták, napjainkban a gyógyszeripar használja fel óriási mennyiségben a virágát, kérgét és levelét. A magban lévő eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén külsőleg használandó kenőcsök alapanyagaként.

Gesztenye figurák

Gyerekkorodban biztosan te is készítettél vadgesztenye-figurákat. Miért ne tennéd meg felnőttként is? Akár a magad örömére, akár közösen a gyerekekkel. Elvégre ugyanolyan jó móka, mint 30 évvel ezelőtt volt…

A klasszikus gesztenyefigurákhoz semmi más nem kell, csupán pár szem gesztenye és néhány fogpiszkáló azok összeillesztéséhez, illetve a karok, lábak kialakításához, esetleg néhány kiegészítő, ha igazán mutatós figurákat szeretnél (pl. forgó szemek, filcdarabok)

Asztaldíszek, koszorúk

A gesztenyék ugyanakkor felnőttes lakásdíszek megalkotásához is felhasználhatók. Akár még kézügyesség nélkül is…

Bele teheted őket tálkába, üveg edénybe magában, vagy más őszi termésekkel együtt, de a fonott kosárkákban is jól mutatnak.

Készíthetsz koszorút is velük, a koszorú alapra ragasztva őket. Abban az esetben viszont, ha nem szeretnél ragasztgatni, egyszerűbben is készíthetsz gesztenyekoszorút: a szemeket lyukaszd át, majd fűzd fel egy 30-40 centiméteres átmérőjű drótkarikára!

Megeheted, de csak ha szelíd!

Ehetjük sült, vagy főtt formában, készíthetünk belőle gesztenyepürét, vagy süteményeket, mézeket és lisztet is, de amiért leginkább szeretjük, az az, hogy cukorbetegként is bátran fogyaszthatjuk, serkenti agyműködésünket, és immunrendszerünk egészségéért is sokat tehet.

  • Segít a cukorbetegség megelőzésében
  • Felpörgeti az immunrendszert
  • Erősíti a csontokat
  • Enyhíti az emésztési problémákat
  • Serkenti az agyműködést
  • Megelőzhetjük a krónikus betegségeket
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Javítja a szív egészségét

És végül jöjjön Kippkopp a gesztenyegyerek

Marék Veronika Kippkopp sorozatán már több generáció nőtt föl. A gesztenyefigurák nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvencei is, kedvesen és egyszerűen hívják fel a figyelmet azokra a dolgokra, amit a gyerekek az első években észlelnek, fontosnak találnak. Az elő- és hátlapok is mindig megmutatják, mi történik az aktuális részben, a sok kép és nagybetűs szedés miatt már két éves kortól ajánlják!

Neked is kedvenced volt?