Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Még mielőtt beköszönt a kemény tél, tisztázzunk valamit: a levegőt!

Ragyogó őszi idő és szokatlanul meleg októberi délutánok jellemzik 2021 utolsó negyedévét, de az éjszakáink már fagyosak. Idén is október közepén vette kezdetét a fűtési szezon hazánkban, melynek sokan még mindig rossz állapotú hőszigeteléssel és fűtési rendszerrel vágtak neki. Vidéken pedig a legnagyobb gondot a környezetszennyező anyagok égetése okozza.

Falura költöztünk, hogy a gyerek friss levegőt szívjon, mégis van olyan nap, hogy az ablakot sem merjük kinyitni

-ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket olvastunk a közösségi média felületén.

Tagadhatatlan, hogy sok családi házban a fűtéshez még mindig vegyes tüzelésű kazánt használnak, és nem csak a falvakban. A környezetvédőkhöz ezernyi panasz érkezik a városlakókat érintő bűz és füst miatt. Az ugyan igaz, hogy a széntüzelés már nem sláger, szinte teljesen kiszorult a piacról, de még így is sokan – legtöbben kényszerből – szeméttel, rongyokkal és műanyag hulladékokkal oldják meg tüzelő kérdését. Ez pedig veszélyes és nem mellesleg, súlyos következménnyel járhat!

Kényszer vagy tudatlanság?

Erős túlzás az állítani, hogy csak a rászorulók tüzelnek el bármit, amit találnak. Az építési hulladék, illetve a szemét égetése sok esetben a tudatlanságra és a nemtörődömségre vezethető vissza.

A jelenleg hatályos, a levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében – a kezeletlen fa és a papír kivételével – hulladékot nyílt színen, vagy tüzelőberendezésben égetni tilos! 

A helytelen lakossági tüzelésnek köszönhetően pedig drasztikusan romlik a levegő minősége. Az emberek nagy része még mindig megvan győződve róla, hogy a közlekedés és az ipar következében kerül szállópor a levegőbe, de az igazság az, hogy ez csak 30 százalékban járul hozzá a szállópor kibocsátáshoz. Sajnos még mindig a lakossági fűtés a legnagyobb ludas.

Mit tehetünk tehát, ha a szomszédban épp nem pápát választanak, mégis folyamatosan füstöl?

Célszerű először jó szomszéd módjára átbeszélni a problémát. A legtöbben  még mindig nem tudják, mit szabad és mik azok az anyagok, melyeket tilos a tűzre dobni. Azt is érdemes finoman tisztázni vele, hogy a jogszabály nem tudása nem mentesít senkit a felelőség alól. Ha viszont a józan ész és a racionális érvelésünk mégsem diadalmaskodik, akkor a tettek mezejére kell lépnünk, mert ezt a harcot nem lehet megvívni a fotelből. Ebben az esetben bejelentést az illetékes kormányhivatal járási hivatalában lehet tenni, a környezetvédelmi hatóságok pedig kivizsgálják az esetet.