Kiválasztották a XX. Század Intézet középiskolásoknak szóló, 30 éve szabadon címmel meghirdetett esszépályázatának nyerteseit.

A pályázat első helyezettje a 18 éves Derzsi Kinga, a második a szintén 18 éves Csomós Anita (18 év), a harmadik pedig az ugyancsak 18 éves Bueno-Karádi Anabel lett, a 16 éves Vass Milda különdíjat nyert.

A tavaly októberben, a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulóján meghirdetett pályázattal arra ösztönözték a diákokat, hogy a tankönyveken túl más, személyes forrásból is megismerjék a rendszerváltoztatás korszakát, és ezen keresztül mutassák be a kommunista Kádár-rendszer szabadsághiányos állapotát, és hogy mit jelent a mai kor embere számára a szabadság.

A pályázatra, amely január 11-én zárult, 36 pályamű érkezett szerte az országból és a határon túlról.

A XX. Század Intézet évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a történelem népszerűsítését. A diktatúrák mélyreható elemzésére és összehasonlítására való ösztönzésen túl a huszadik század feltárását célzó konferenciákat, szakmai beszélgetéseket, könyvbemutatókat, valamint ismeretterjesztő programokat szervez. Mindezekkel az intézet célja, hogy új szempontok, nézőpontok alapján gondolkodjunk azokról az eseményekről és összefüggésekről, amelyek az elmúlt évszázadot meghatározták.

A diákok esszéiben megjelent a csalódottság és az illúzióvesztés, amelyet 1990 után sokak éreztek a kapitalista rendszer bevezetésével járó nehézségek miatt, de többségben voltak azok a történetek, amelyek a szabadság értékét hangsúlyozták és örömünnepként tekintettek a rendszerváltoztatás idejére.

A pályázatokban megfogalmazott egyedi történeti megközelítésekkel nem csupán a XX. Század Intézet gazdagodott, hanem a diákok is közelebb kerültek a 30 évvel ezelőtti világhoz, jobban megismerték családjuk történetét és saját nézőpontjukon keresztül tudták értelmezni és bemutatni a magyar történelem e kiemelt korszakát.