Hét évig csökkent, három éve nő a cégek száma.

Három éve, 2019-ben megfordult az a 2012 óta tartó folyamat, amikor a magyar autósiskolák száma egyre csak csökkent. Az egyik magyar céginformációs szolgáltató adataiból az is kiderült, hogy azon társas vállalkozások, amelyeknek fő tevékenysége a járművezető oktatás volt, a pandémia ellenére is növekedni tudtak.
Érdekes képet mutatott, amikor a piac elmúlt három évi folyamatait vizsgálták. Megállapították, hogy bár a koronavírus járvány bevételkiesést okozott az autósiskoláknak, mégis egyre többen láttak fantáziát ilyan típusú vállalkozás indításában. A tavalyi év kiemelkedő volt a T-betűs cégalapításoknál, a cégmegszűnés stagnált, felszámolási eljárását pedig alig indítottak velük szemben.

Ennek magyarázata lehet, hogy a járvány felértékelte a gépkocsihasználatot és ezzel együtt a jogosítvány megszerzését is, hiszen sokan váltottak a tömegközlekedésről az autózásra. A növekvő kereslet – és a költségek is – persze áremelkedéshez vezettek, a KSH adatai szerint 2020-21-ben 10 százalékkal kellett többet fizetni ezért a szolgáltatásért, mint korábban.