Vasárnap éjfélig tart.  A tartós hőség miatt Müller Cecília hétfőn déltől rendelte el harmadfokú intézkedését az ország egész területére eredetileg péntek éjfélig, de ezt most meghosszabbította. A tisztifőorvos – a hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követve – javasolja a programozott karbantartások elnapolását.

Megviseli az egészséges szervezetet is

A tartós meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabb lehetsz. Ezért javasolt a pihenés, kerüld a megerőltető fizikai munkát. Nem ajánlott a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolás, futás, kerékpározás. Ha elindulsz otthonról, vigyél magaddal folyadékot.

Okos szórakozás

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Ajánlott a hűsítő párakapuk használata. Akinek nincs lehetősége a lakása hűtésére, azoknak ajánlott légkondicionált helyet keresni, az ilyen, igénybe vehető helyek listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Jegyezd meg: 112

Napon parkoló autóban NE hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak továbbá a kocsiban öngyújtót, szpréflakont, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem – tették hozzá.

Figyeld az előrejelzést!

A meteorológiai előrejelzések szerint helyenként előfordulhatnak zivatarok, ezért a nagyobb tavaknál pihenők vegyék komolyan a katasztrófavédelem által üzemeltetett viharjelzőrendszer jelzéseit.

Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt.

Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel.

Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.