Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Megkezdődött a XXIV. téli olimpia Pekingben

A február 20-ig tartó játékokat hivatalosan Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg.

Az ötkarikás játékokon 91 ország 2.871 versenyzője – köztük 14 magyar – indul. A Nemzeti Stadionba harmincnegyedikként bevonuló magyar küldöttség nemzeti zászlaját két alpesi síelő, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte.

A helyi idő szerint péntek esti ünnepségre a pandémia miatt a 80 ezres Madárfészekbe mintegy 25 ezer nézőt engedtek be, a programot pedig lerövidítették kétórásra. A mínusz öt fokos hidegben rendezett megnyitó központi eleme a Li Paj kínai költő csaknem 1.300 éves versében megénekelt hópehely volt. Már a küldöttségek bevonulásakor is hópelyhekben jelenítették meg az országok nevét, majd a színes műsor is arról szólt, hogy nincs két egyforma hópihe, de voltaképpen mégis mindegyik hasonló. A műsor mintegy háromezer szereplőjének 95 százalékát tizenévesek tették ki.

Az ötkarikás eseményen 15 sportág 109 versenyszámában avatnak győztest. Peking az első város, amely nyári és téli olimpiának is otthont ad. A fenntarthatóság jegyében pedig az utolsó fáklya lett az olimpiai láng, amely ott fog égni február 20-ig.