A jogszabály 2022. február 1-től lép hatályba.

A törvény értelmében a nagy bevásárlóláncoknak kötelező jelleggel fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak. Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni.

A határidő természetesen nem vonatkozik a helyben sütött, 48 óránál rövidebb lejárati idővel rendelkező pékárukra. Nem kell tehát lemondani az áruházlánc üzletének kemencéjében aznap sütött friss süteményekről, kenyerekről, kalácsokról, pogácsákról.

A kormány célja a törvénnyel az EU-s törekvésekkel párhuzamosan, hogy az ételpazarlás 2030-ig a felére csökkenjen.

Az eddigi tapasztalat szerint a cégek eddig sem dobtak ki tömegesen élelmiszert. Eddig elsősorban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével, valamint a Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, önkormányzatokkal és állatmenhelyekkel összefogva hasznosították a lejárandó, de még nem romlandó élelmiszert.

Kép: shutterstock, telex