A Mészöly emlékév apropóján nyílt kiállítás Budapesten. A tárlat a 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából jöhetett létre. A szekszárdi születésű író életműveit mutatja be a szabadtéri kiállítás.

Nem lehet pár nap alatt letudni a műveit

A megnyitón Gróh Gáspár irodalomtörténész, a tárlat szerkesztője úgy fogalmazott: Mészöly műveivel nem lehet érintőlegesen találkozni, ha belekezd valaki az olvasásukba, abból hónapokig tartó kaland lesz. Az író egész életét végigkísérte Szekszárd és környéke, ennek kapcsán pedig rengeteg műve született, amiben említést tesz a helyről.

„Annyi bizonyos, hogy Mészöly maga is világirodalmi jelentőségű író. Az ő tiszta, egyéni hangja benne van a világirodalom áramában.” – idézte Mándy Iván szavait Szörényi László, író, irodalomtörténész, műfordító, az MMA rendes tagja, aki hozzátette azt is, hogy az író sokszínű és rendkívül akadályozott volt pályája során, de ő volt az, aki összeegyeztette a realizmust és a modernséget.

Szekszárd is látható

A kiállítás tablóin, amelyek az MMA irodaházának Andrássy úti és Bajza utcai oldalán tekinthetőek meg, Hrapka Tibor, Móser Zoltán, Vahl Ottó és a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum fotográfiái láthatóak.

 

Kép: litera.hu