Minden ember láthatja akár egy élelmiszerboltban való vásárlás alkalmával is, hogy az árak bizony nagyon felmentek, ez pedig az előzetes fagynak és mostani szárazságnak köszönhető. Sokkal többet fizetünk például a zöldségekért és gyümölcsökért, mint tavaly ilyenkor.

Őrületes százalékok

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak a 2020-asoknál. Ezen belül az élő állatok felvásárlási ára 6,5 százalékponttal ugrott meg, vagyis 3,5 százalékkal lettek drágábbak a tavaly májusinál.  A tej felvásárlási ára 7,5 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál, ez 2,6 százalékpontos élénkülés az előző hónap után. Az étkezési tyúktojásért 2,2 százalékkal kell többet fizetni. A zöldség, gyümölcs ára átlagosan 23,5 százalékkal nőtt idén. Ezen belül a sárgabarack, a meggy, a cseresznye, valamint a petrezselyemgyökér lett nagyon drága.

Az állattartók is rosszul jártak

A búza felvásárlási ára 31,1 százalékkal, a kukoricáé 48,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, ez az állattartóknak okozott jelentős terheket.

 

Kép: kuffer.hu