Hat helyett öt évig tart a jövőben a felsőfokú tanárképzés.  A napokban megjelent rendeletmódosítás értelmében 2022 szeptemberétől új szaktanári képzések is indulhatnak természettudományos területen. 

Van ahol marad a kétszakos, osztatlan képzés

A kormány kiemelt célja, hogy a felsőoktatás egységes és átjárható rendszerben képezzen a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat. Javaslatokat dolgozott ki  az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös Tanárképzési Bizottsága. A közismereti tanárszakok esetén megmarad a kétszakos, osztatlan képzés.


A jelenleg 4+1 vagy 5+1 éves képzés a következő tanévtől egységesen 5 évig tart majd, arra épülhet az 1 éves választható szaktanári mesterképzés – írja oldalán az ITM. A jelenleg két féléves, összefüggő tanári gyakorlat eloszlása egyenletesebbé válik: egy féléves szakmai gyakorlatot a képzés végén kell megszervezni. A hallgatóknak ugyanakkor minden félévben lesz szakmai gyakorlatuk, így a kezdetektől folyamatosan fejleszthetik tanári kompetenciáikat. 

Nyolc, országos képzőhely 

A megújuló tanárképzés fontos tartalmi újdonsága az integrált természettudományos tanárképzés, a természettudomány-környezettan tanárszak beindítása. A nyolc országos képzőhely legkiválóbb szakembereinek összefogásával megvalósuló képzésen az ismeretek gyakorlatias, kísérletezésen alapuló átadására képes pedagógusok szerezhetnek diplomát. 

Az új tanári szak a tervek szerint Budapesten, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben indul el 2022 szeptemberétől.

Sláger a mérnöki képzés

A mérnöki, informatikusi szakok egyre népszerűbbek, évről-évre a legtöbb felvételizőt vonzó területek közé tartoznak. A természettudományos szakmai utánpótlás megteremtéséhez leginkább arra van szükség, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok már a középiskolákban felkészült, tehetséges, inspiráló pedagógusokkal találkozzanak.