A mindennapi rutincselekvésekről sokan úgy gondolják, hogy szinte lehetetlen őket elrontani, pedig ez egyáltalán nem igaz. Egy egyszerű arcmosás is lehet káros a bőrre, ha nem megfelelő a víz hőfoka. Hajmosás közben szintén rengeteg olyan pici hibalehetőség adódik, mely rosszat tehet a hajszálaknak. Ha egészséges, ragyogó és erős tincseket szeretnél, a következő dolgokra mindenképpen ügyelj mostantól.

Figyelj a hajmosásra!

A túlzásba vitt tisztítás és a forró zuhany károsíthatja a hajszálakat, a hajhagymákat és a bőr védekezőképességét, mivel eltávolítja a szükséges faggyúmennyiséget, és ezáltal még több termelésére ösztönzi a fejbőrt. Ezért ajánlott először a kézen tesztelve beállítani a hőmérsékletet, és, ha kellemesen langyos, akkor mosd csak vele a tincseidet. Egy gyors, hideg öblítés viszont igazán jótékony lehet, mert ragyogóvá és selymessé teszi a hajkoronádat. És, hogy milyen gyakran kell hajat mosni? Ez természetesen személyenként változhat, de a szakértők a heti két-három alkalmat tartják ideálisnak. Sokat segíthetsz a helyzeten, ha olyan frizurát készítesz magadnak reggel, ami eltakarja a zsíros részeket.

Nem mindegy, mikor fésülködsz

Bár úgy tűnhet, hogy vizesen könnyebb és jobb kibogozni az esetleges apróbb csomókat, mint szárazon, ez valójában nem igaz, mert a nedves tincsekben sokkal nagyobb kárt teszel egy hajkefével. Ilyenkor jóval sérülékenyebbek a szálak, és hajlamosabbak töredezetté válni, illetve teljesen letörni, így inkább akkor ragadj fésűt, amikor már száraz a hajad.

Ne dörzsöld, itasd fel a vizet!

A hajszálak törékenysége miatt a törölközővel szintén óvatosan kell bánni. Az erős dörzsölés könnyen kárt okozhat bennük, sőt, a hajvégek egymáshoz érve is sérüléseket hozhatnak létre a szálakban. Javasolt inkább enyhén rányomni az anyagot a tincsekre, engedni, hogy felszívja a felesleges vizet, majd becsavarni, illetve hagyni még egy picit így száradni. Utána jöhet a hajszárító.

Bolhából elefánt

Ezeken kívül is van még néhány lényeges apróság, amit érdemes elkerülni. A túl szoros copf vagy konty például nem tesz jót a hajnak, ugyanúgy, ahogy az sem, ha a hajtöveknél kezded a fésülést, és nem a hajvégeknél. De az UV-védelemről sem szabad megfeledkezni, mert a nap sugarai szintén roncsolhatják a hajat, főleg nyáron. Bár valóban apróságoknak tűnhetnek, ha odafigyelsz ezekre, gyorsan észreveszed majd a hajadon a változást.