Mutatjuk a receptet.  A fenyőféléket évezredek óta hasznosítják a gyógyászatban. Úgy mondják, szinte minden része alkalmas gyógyhatású készítmények előállítására. 

Szinte minden

A tűlevél, rengeteg vitamint és ásványi anyagot, és illóolajat tartalmaz. A friss fenyőhajtások első sorban a bőrbetegségekre hatásosak, gyógyítható velük a rüh és a köszvény is. A fenyőgyantatej jó orvosság az asztmára, és megszünteti a köhögési ingert is. Tavasszal biztosan láttad Te is milyen színpompásak a fiatal rügyek. Most már azt is tudjuk, hogy hasznosak is. Számos betegségre gyógyírt jelent. A fenyőrügy szirup a piacon igen drága, jobban járunk, ha magunk készítjük el, mutatjuk, hogyan!

Oké, de bármilyen fenyő IS jó?

A növények hatásaival foglalkozók szerit , a jegenyefenyő, a vörösfenyő, a törpefenyő, az ezüstfenyő és a lucfenyő alkalmas a kedvező hatások elérésére. Ez utóbbinak rendkívül erős gyógyító hatása van, terpentin tartalmának nagyobb mennyisége miatt. Minden lerakódást felold a légutakban.

Áldás a fenyőrügy

Szirupja hatásos megfázás esetén, mivel ez egyrészt természetes anyag, másrészt pedig gyorsan kikúrálható vele sokféle légúti megbetegedés. A fenyőrügy  a fenyőfák friss ágvégeit jelenti.  

  • Gyógyítja a légúti problémákat és a hörghurutot
  • Oldata enyhíti a reumás betegek panaszait
  • Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő
  • Általános erősítőszerként is hatásos (magas C-vitamin)


Fenyőrügy szirup készítése:

  • kristálycukor
  • fenyőrügy
  • víz
 Alaposan moss ki egy nagy befőttes üveget, majd szórjunk az aljára cukrot. Ezután tegyünk rá egy réteg fenyőrügyet, és nyomkodjuk le. Innentől ezt a két réteget kell váltogatnunk: cukor, majd fenyőmag, és így tovább, míg meg nem telik a befőttes üveg. Ha végeztünk, zárjuk le az üveget és tegyük a kamrába.

A befőttes üveget ne érje közvetlen napfény, legyen szobahőmérsékleten. A fenyőrügyek elkezdenek összeesni, és elvesztik élénk színüket, ekkor tegyünk hozzá még több fenyőrügyet és alaposan keverjük el az üveg tartalmával.

Amennyiben elfogyott a fenyőrügyünk, vagy megelégszünk az eredeti mennyiséggel, nem szükséges hozzáadni az új fenyőrügyeket.

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor 2-3 nap múltán sem, adjunk hozzá néhány kanálnyi vizet.
Amikor azt látjuk, hogy a fenyőrügyek összeestek és kifakultak, az üveg tartalma pedig besziruposodott, szűrjük le, és töltsük üvegekbe az orvosságot. Hűvös helyen sokáig eláll, hűtőben pedig akár egy évig is fogyasztható marad.

Alkalmazása

Köhögés esetén együnk belőle egy teáskanálnyit étkezéseink előtt. De tehetjük teába, vagy  szörpként is fogyasztható.

Mi most csak az elméletet mondtuk, de kíváncsivá tett bennünket.