0:00
/
Mi a függöny mögül…

Szociálpedagógusok krízishelyzetben – konferenciát tartottak a szekszárdi szociálpedagógia mesterszakosok. Ez már a harmadik a sorban. 

Kutatások, eredmények és feladatok

A Hőgyészi Gyermekotthon gyermekeinek műsora adta meg a konferencia alap hangulatát, melynek központi témája ezúttal a gyermekvédelem volt.

„A konferencia témája fontossága mellett aktuális is”

emelte ki Prof. Dr. Szécsi Gábor egyetemi tanár, dékán.  Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, a PTE KPVK KTI Szociális Tanulmányok Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a szociálpedagógus képzés újabb eredményeiről, képzés és kutatás szoros kapcsolatáról szólt. 

A láthatatlan segítség

A konferencia közönsége nagy tetszéssel fogadta a Kindl Gábor és a PTE KPVK szociálpedagógia mester szak hallgatói által készített „MI a függöny mögül…” – Szociálpedagógusnak lenni életre szóló hivatás” imázsfilmet.  A kisfilmben a hallgatók vallanak élményeikről, hitükről,  a hivatásukról.  Sokan családi indíttatás miatt kerülnek erre a területre. 

Szekcióülések izgalmas témákkal

Az első szekció Dr. Varga István adjunktus elnökletével a szociálpedagógia speciális színterei közül a gyermekvédelmi szakellátás intézményeinek nemzetközi és hazai jó gyakorlatait mutatta be előadásában Balogh Zoltán szociálpedagógus („We take care” Wohngruppe Harmisch, Ausztria), Dr. Bíró Violetta PhD adjunktus, szakszpichológus  (TMGYK IV. számú Hőgyészi Gyermekotthona) és a képzés hallgatói, Ácsné Tóth Éva lakásotthon vezető, Lambert Katalin nevelő (Szeged-Csanád Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Haynald Gyermekotthon Bajai Fiú Speciális Lakásotthona) 

A második szekció a szociálpedagógia krízishelyzetei közül a covid19 járvány egyik aktuális kihívását: a szociálpedagógusok pedagógiai szerepvállalásának nehézségeit, dilemmáit tekintette át. A Dr. Brachinger Tamás adjunktus által moderált kerekasztal beszélgetés résztvevője volt: Tancz Tünde (pedagógus, mesteroktató, mb.szakmai helyettes, Szekszárdi Tankerületi Központ), Kollárics Ferenc (intézményvezető-helyettes, Hőgyész-Hegyhát Általános Iskola, Gimnázium, AMI és Kollégium, Hőgyész, Somogyi Zoltánné Tolnai Krisztina (a TMGYK IV. sz. Hőgyészi Gyermekotthon vezetője) és Péter Miklós (tanár, I. Béla Gimnázium, Szekszárd). 

A szociálpedagógia mesterszak 1. évfolyamának hallgatói (Bába-Kovács Beáta, Gewehr Martina, Marosán Angéla Büki Barbara Vanda, Komáromi Hajnalka, Korsósné Szabadi Petronella) korreferátumaikkal és kutatási eredményeik bemutatásával kapcsolódtak az előadásokhoz és a kerekasztal beszélgetéshez.

Interjú: Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, a PTE KPVK KTI Szociális Tanulmányok Tanszék tanszékvezető és Ácsné Tóth Éva hallgató