Mutatjuk a világ legelvetemültebb szerencsehozó babonáit. Hazánkban a lencse, a virsli dívik szilveszter éjjelén, de a világ más táján másra esküsznek. Nézzünk párat a legextrémebb babonákból. 

12 szem szőlő

A spanyolok pontban éjfélkor 12 szem szőlőt esznek, hogy az új év minden hónapjában szerencsések legyenek. 

Éjféli csók

Az ősi germán népi babonák úgy tartják, hogy amit szilveszter éjszakáján és az új év első óráiban teszünk, az meghatározza majd az előttünk álló egész évet. Ha éjfélkor megcsókoljuk azt, akit szeretünk, akkor a következő évben is csak boldogságban és szerelemben lesz részünk.

Nyitott ajtók és ablakok

A Fülöp-szigeteken élők hite szerint, szilveszter éjszaka nyitva kell hagyni az ablakokat, és a  bejárati ajtót, hogy a gonosz szellemek eltávozhassanak, a jók pedig bejöhessenek otthonunkba.

Rizs és bab

Vietnámtól Chiléig hisznek a szemes ételek szerencsehozó erejében. Sok kultúrában van jelen olyan hiedelem, miszerint aki január 1-én babból, rizsből és sertésből készít ételt, annak békében és boldogságban lesz része az év hátralévő részében.

Üres bőröndök

A kolumbiaiak a hagyomány szerint szilveszter éjjelén fognak egy üres bőröndöt, és körbesétálják  a környéket. Abban hiszen ugyanis, hogy ez a különös szokás az új évben sok utazásra teremt majd lehetőséget a számukra.

Ugorj át 2022-be!

A dánoknál szokás, hogy éjfél előtt egy székre kell állni, és onnan kell „átugrani” az új évbe. A hagyomány  úgy tartja, hogy ez az ugrás szerencsét hoz és a rossz szellemeket is elkergeti.

Cukorka és víz

Puerto Ricóban éjfélkor egy vödör vizet öntenek ki az ablakokon, azzal elriasztják a gonosz szellemeket. A jó szerencsét is be kell valahogy csalogatniuk otthonukba. A házakat cukorkákkal szórják meg, gondolva, hogy a jó szellemek úgysem tudnak majd ellenállni az édességnek.

Pezsgő extrával

Egy orosz hiedelem szerint ahhoz, hogy új évi kívánságunk teljesüljön, le kell azt írnunk egy papírfecnire, majd el kell égetniük.  A papír hamuját  bele kell szórniuk egy pohár pezsgőbe és még éjfél előtt meg is kell inniuk.

Nem mindegy a bugyi színe!

Egyes latin-amerikai országokban élők szerint fontos a fehérneműnk színe . A babonák szerint, ha szilveszterkor sárga vagy zöld színű alsónemű van rajtunk, akkor a következő évben gazdagságban lesz részünk, míg a piros szín szeretet, a fehér pedig békét hozhat életünkbe. A brazilok abban hisznek, hogy ha szilveszterkor fehérbe öltöznek, azzal szerencsét és békét hoznak az új évbe. A szerencséjüket pedig csak tovább fokozhatják, ha szilveszterkor megfürdenek a tengerben. Mindegy egyes hullám után kívánhatnak is egyet.